Росія готує чергові провокації на Запорізькій АЕС, туди завезли «Гради» – «Енергоатом» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія готує чергові провокації на Запорізькій АЕС, туди завезли «Гради» – «Енергоатом»

1 хв читання

Getty Images

На територію захопленої Запорізької атомної електростанції окупанти вчора завезли кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Град», повідомляє «Енергоатом». Ймовірно, російські військові готують обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема Нікополя й Марганця.

Ключові факти

  • Зброю ворог розмістив біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива.
  • У компанії стверджують, що, найімовірніше, в такий спосіб окупанти готуються до обстрілів Нікополя й Марганця установками «Град» безпосередньо з майданчика ЗАЕС, користуючись «прикриттям енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива».
  • «Енергоатом» звернувся до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про додаткове розміщення РСЗО «Град» безпосередньо на майданчику ЗАЕС.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні