Категорія
Новини
Дата

Росія попередила США про початок ядерних навчань

Росія повідомила США про початок своїх щорічних ядерних навчань і про те, що вони включатимуть запуски ракет, здатних нести ядерну зброю, пише CBS News із посиланням на двох офіційних осіб США.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російські ядерні навчання «Грім» зазвичай включають великомасштабні маневри стратегічних ядерних сил, у тому числі запуски бойових ракет. Офіційні особи чекали щорічних навчань протягом кількох тижнів, але лише нещодавно отримали повідомлення з Росії.
  • «Росія дотримується своїх зобовʼязань щодо контролю над озброєннями та своїх зобовʼязань щодо прозорості, надаючи ці повідомлення», – заявив на брифінгу речник Міністерства оборони США бригадний генерал Патрік Райдер.
  • Російські навчання «Грім» у часі частково збігаються з ядерними навчаннями НАТО «Стійкий полудень», які проходять з 17 по 30 жовтня і в яких беруть участь 14 країн.
  • Раніше цього місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що навчання НАТО покликані забезпечити «безпеку, надійність та ефективність сил ядерного стримування НАТО».
  • Столтенберг сказав, що НАТО спостерігатиме за російськими навчаннями і «зберігатиме пильність не в останню чергу у світлі завуальованих ядерних загроз та небезпечної ядерної риторики, яку ми спостерігаємо з російського боку».
  • Востаннє Росія проводила ядерні навчання у лютому – якраз перед вторгненням в Україну.

 Контекст

21 вересня президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ і погрожував ядерною зброєю, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Росія протягом кількох місяців отримувала приватні повідомлення від США з попередженням керівництва РФ про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї, пише The Washington Post. Адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, тому Кремль переймається тим, як може відреагувати Вашингтон, йдеться в матеріалі. Джерела не вказують на вміст листів, але назвали їх елементом ядерного стримування шляхом «стратегічної двозначності».

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про сумнівний стан російської ядерної зброї, тож оцінює ймовірність її застосування як низьку. Про це він заявив під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». «Ризик залишається, не можна сказати, що його не існує, але, якщо оцінювати у відсотках вірогідність застосування її, він значно менший, ніж будь-що. І це підтверджують у тому числі наші партнери – і США, і Велика Британія», – сказав він. 

Із посиланням на дані другого президента України Леоніда Кучми, Резніков стверджує, що термін дії всього ядерного потенціалу, зокрема й російського, завершився 1997 році.

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». США, Франція та Велика Британія вважають, що Росія може вигадати привід для застосування «брудної бомби» для подальшої ескалації.

Україна офіційно запросила МАГАТЕ направити місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби», агентство вже готується проінспектувати два обʼєкти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні