Категорія
Новини
Дата

«Як воно вмикається, літає і спрацьовує – не знає ніхто». Резніков розповів про стан російської ядерної зброї та оцінив вірогідність її застосування

2 хв читання

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про сумнівний стан російської ядерної зброї, тож оцінює ймовірність її застосування як низьку. Про це він заявив під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». 

Ключові факти

  • «Ризик залишається, не можна сказати, що його не існує, але, якщо оцінювати у відсотках вірогідність застосування її, він значно менший, ніж будь-що. І це підтверджують у тому числі наші партнери, і США, і Велика Британія», – сказав він. 
  • Міністр зауважив, що Україна отримала «чіткі сигнали від партнерів, Білого дому, що вони провели теж певні консультації і відправили чіткі та жорсткі сигнали в Кремль, що застосування ним навіть тактичної ядерної зброї призведе до останнього руйнівного напрямку по відношенню до РФ і шансів у неї повернутися в клуб країн, яким потискають руку, не залишиться». 
  • За словами Резнікова, що стосується технічного стану ядерної зброї Росії, він сумнівний.
  • Із посиланням на дані другого президента України Леоніда Кучми Резніков стверджує, що термін дії всього ядерного потенціалу, зокрема й російського, завершився 1997 році.
  • «Коли в останній раз росіяни випробування робили ядерне? У 90-ті роки, у Казахстані на відповідному полігоні. Тобто з 90-х років вони жодних випробувань не проводили, носії у них є, ядерні запаси у них є, але як воно вмикається, літає і спрацьовує – не знає ніхто, і вони зокрема», – сказав міністр.
  • Тож наслідки можуть бути непередбачувані і для самої Росії, вважає голова Міноборони.
  • Щодо можливого місця застосування ядерної зброї Резніков наголосив, що на лінії фронту РФ її навряд чи застосує, адже там є і її підрозділи, а також поруч нещодавно анексовані території.
  • «Чорне море? Там три натовські країни – Болгарія, Туреччина, Румунія. Тобто де застосовувати? Який сенс?» – зауважив міністр, додавши, що, ймовірно, таким чином РФ просто хоче налякати Україну, але після попередніх воєнних злочинів РФ «нас уже з вами не залякати. Після Маріуполя, Волновахи Харкова».

Контекст

20 вересня стало відомо, що в Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ і погрожував ядерною зброєю, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

30 вересня, Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні