Категорія
Новини
Дата

Росія та США провели неанонсовані переговори в Туреччині – «Коммерсантъ»

Офіційні особи Росії та США провели неоголошені переговори в столиці Туреччини Анкарі в понеділок, повідомила російська газета «Коммерсантъ» із посиланням на джерело. Перемовини відбуваються на тлі напруженості між Москвою та Вашингтоном через війну в Україні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дані відстеження рейсів показали, що російський урядовий авіалайнер прибув до Анкари з Москви близько 08:30 за Грінвічем.
  • Геополітичний аналітик консалтингової компанії Bosphorus Observer у Стамбул Йорук Ісік сказав, що такі літаки зазвичай використовувалися лише міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, який зараз перебуває на саміті G20 на Балі, та Сергієм Наришкіним, головою служби зовнішньої розвідки РФ.
  • Видання не повідомляє подробиць щодо мети переговорів.
  • Офіційний представник Туреччини відмовився від коментарів, а Кремль заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати це повідомлення.
  • Туреччина часто представляла себе арбітром між Москвою та Заходом після вторгнення Росії до України. У липні разом із ООН допомогла укласти угоду щодо експорту зерна із заблокованих чорноморських портів. Інформація про переговори зʼявилася в той момент, коли ООН прагне забезпечити продовження «зернової угоди» після 19 листопада, а Вашингтон чинить тиск на Москву з метою звільнити з вʼязниці зірку американського баскетболу Бріттні Грінер та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках обміну увʼязненими, пише Reuters.
  • Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив раніше, що Москва поки що не виявляє готовності до продуктивних переговорів.

 Контекст

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в останні місяці провів кілька конфіденційних переговорів із помічником російського диктатора Юрієм Ушаковим та секретарем радбезу РФ Миколою Патрушевим. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела серед американських чиновників. Метою цих контактів було не врегулювання війни в Україні, а запобігання ескалації та підтримка каналів звʼязку, зазначають джерела. Бесіди також проводились, щоб застерегти РФ від застосування ядерної зброї чи іншої зброї масового ураження. Нещодавно стало відомо, що Росія та США обговорюють проведення перемовин щодо стратегічних ядерних озброєнь уперше після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, пише російська газета «Коммерсантъ» із посиланням на чотири джерела, знайомі з переговорами.

США і НАТО припускають, що Україна може розпочати переговори з РФ із позиції сили після того, як українська армія звільнить Херсон, пише італійська La Repubblica. Вашингтон нібито передав таке повідомлення Брюсселю і вселяє цю думку Києву.

Президент України Володимир Зеленський змінив свою позицію щодо переговорів із РФ після того, як адміністрація президента США Джо Байдена «мʼяко підштовхнула» його до цього. Про це пише Politico з посиланням на джерела.

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 1 листопада Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

Ердоган же сказав, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував до свого турецького колеги, щоб повідомити, що Москва повертається до угоди.

Водночас речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди про експорт зерна з чорноморських портів. Росія повернулася до її виконання завдяки генеральному секретарю ООН та президенту Туреччини, повідомив він.

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено вже цього тижня, казав заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні