Категорія
Новини
Дата

Росія заробляє на торгівлі зі США понад $1 млрд на місяць – АР

Росія продовжує постачати у США товари вартістю понад $1 млрд на місяць. Попри санкції через повномасштабне вторгнення в Україну, торгівля окремими товарами триває, пише АР.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За підрахунками АР, з кінця лютого з Росії до США надійшли понад 3600 партій дерева, металів, гуми та інших товарів – це майже вдвічі менше, порівнюючи з аналогічним періодом 2021 року (близько 6000 поставок), але це все одно становить понад $1 млрд на місяць.
  • Серед найбільших товарних позицій у російському імпорті США – дерево (1294 партії), метали (909 партій), продовольство (341), нафта й газ (209), гума (179), добрива (102), запчастини (67) і радіоактивні матеріали та амуніція (по 47).
  • Як пояснює голова Офісу з координації санкцій Державного департаменту США Джим О’Браян, повністю заблокувати торгівлю з Росією неможливо, оскільки це може негативно вплинути на світову торгівлю. 
  • Згідно з матеріалом, у деяких випадках такі санкції більше шкодили б США, аніж Росії.
  • Ще одна з причин – суперечність із санкціями Британії та ЄС, унаслідок чого виникає плутанина, оскільки вони і США публікують окремі санкційні списки. Як наслідок, принаймні одна російська компанія, яка постачає метал російській оборонній промисловості, досі торгує з американськими і європейськими фірмами, пише AP.
  • Дані про імпортовані російські товари свідчать, що деякі з них явно легальні й навіть заохочуються адміністрацією Джо Байдена до купівлі. Йдеться, наприклад, про добрива, яких з початку вторгнення РФ прибуло понад 100 партій. 
  • Заборонені продукти, зокрема російська нафта і газ, продовжували надходити в порти США ще довго після оголошення санкцій через періоди «згортання», що давало змогу компаніям виконувати чинні контракти.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну США та їхні союзники розпочали широкомасштабну санкційну кампанію проти Росії, вдаривши по резервах готівки Москви. Вони також запровадили обмеження на критично важливий експорт і націлилися на активи російських бізнесменів – важливе джерело підтримки Путіна.

Але Росія продовжує продавати величезні обсяги нафти і природного газу, які здебільшого залишалися несанкціонованими, ефективно фінансуючи свою військову машину й економіку готівкою із західних країн, що залежать від експорту енергоресурсів із Росії. 

Інші дані свідчать про те, що, хоча багато країн дотримується санкцій, Росія веде значну торгівлю з іншими державами.

Нещодавно стало відомо, що Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє заходи для посилення санкцій проти Росії, щоб вона не могла їх оминати. Йдеться про переорієнтацію Росією торгівлі на Китай та Індію. Чиновники адміністрації Байдена кажуть, що мета другого етапу санкцій – перекрити всі шляхи, що залишилися і забезпечують доходи й імпорт, потрібні президенту Володимиру Путіну для ведення війни.

Йдеться про накладення санкцій на іноземні банки та криптовалютні платформи, які допомагають Росії підтримувати доступ до міжнародних валют, замороження банківських рахунків та корпоративних активів бізнесменів, занесених до чорного списку, та покарання іноземних компаній, викритих в експорті заборонених товарів до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні