Категорія
Новини
Дата

Розробник безпілотних електровантажівок Einride залучив $110 млн. Цього року компанія планує вийти на ринок США

1 хв читання

Шведський стартап-розробник та постачальник технологій безпілотних електровантажівок Einride залучив $110 млн інвестицій. Компанія планує вийти на ринок США цього року, пише TechCrunch.

Ключові факти

  • У раунді фінансування серії B взяли участь Temasek, Soros Fund Management LLC, Northzone, Maersk Growth and Build Capital. А також існуючі інвестори – EQT Ventures, Plum Alley Investments, Norrsken VC, Ericsson та NordicNinja VC.
  • Інвестиції компанія планує використати для виконання поточних контрактів з клієнтами, подвоїти штат зі 100 осіб до кінця року, розширити свою діяльність в Європі та вийти на ринок США.
  • Цей раунд фінансування значно перевищує попередні: $10 млн 2020 року і $25 млн 2019-го.
  • За даними Crunchbase, за весь час стартап залучив $152,3 млн.

Довідка

Einride було засновано 2016 року Робертом Фальком, Ліннеєю Корнехед та Філіпом Ліля. Компанія займається розробкою двох типів вантажівок: електричні, якими керують люди, і безпілотні електровантажівки. Також компанія має програмну платформу, завдяки якій оператори можуть дистанційно керувати транспортом клієнтів і складати графіки руху. Найвідоміший продукт компанії – безпілотні вантажівки Einride Pod, які не мають кабіни водія і можуть бути керовані віддалено.

Контекст

Сьогодні електричні вантажівки Einride виконують більшу частину роботи з перевезення вантажів для таких клієнтів, як шведський виробник продуктів харчування Oatly, Coca-Cola, Lidl і Electrolux. Компанія заявляє, що її електричні вантажівки скорочують викиди для клієнтів на 94% порівняно з рухом на дизельному паливі.

Einride вдалося випередити великих виробників, ставши першою в світі компанією, яка експлуатує автономні, повністю електричні вантажні транспортні засоби на комерційних маршрутах на дорогах загального користування, зазначає Forbes. Зокрема, Einride випередила електровантажівку Tesla Semi Ілона Маска.

Однак наразі дозвіл їздити дорогами загального користування обмежений лише невеликою ділянкою дороги у Швеції.

Важливі цифри

За даними Global Industry Analysts Inc, світовий ринок вантажних автоперевезень досяг $4,2 трлн у 2020 році. За прогнозами аналітиків, до 2027 року цей ринок досягне $5,5 трлн. На автомобільні вантажні перевезення припадає близько 7% глобальних викидів CO2.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні