Категорія
Новини
Дата

Сенат США ухвалив законопроєкт на $430 млрд для боротьби зі зміною клімату та інфляцією

У неділю Сенат США ухвалив масштабний законопроєкт на $430 млрд, який спрямований на боротьбу зі зміною клімату, а також націлений на зниження цін на ліки та підвищення деяких корпоративних податків, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після 27-годинних дебатів та спроб республіканців зірвати ухвалення законопроекту, Сенат схвалив «Закон про зниження інфляції» при голосуванні за партійною лінією 51-50. Віцепрезидент Камала Гарріс віддала вирішальний голос.
  • Документ спрямований на скорочення викидів вуглекислого газу та перехід споживачів на зелену енергію, а також на зниження вартості рецептурних ліків для людей похилого віку та посилення контролю над податками для корпорацій та багатих.
  • Голосування щодо законопроєкту в Палаті представників очікується у пʼятницю, після чого він надійде на підпис президенту Байдену.
  • «Сенат творить історію, – сказав лідер більшості у Сенаті Чак Шумер. Він наголосив, що цей законопроєкт «змінить Америку на десятиліття».
  • Це велика перемога президента Джо Байдена, яка, як сподіваються демократи, допоможе їм зберегти більшість цьогорічного Конгресу на проміжних виборах 8 листопада.

Контекст

У червні темпи зростання споживчих цін у США прискорилися до 9,1% з 8,6% у травні, оновивши максимум більш як за 40 років. У червні ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів.

ФРС стала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

Наприкінці липня ФРС вдруге поспіль підвищила відсоткову ставку на 75 базисних пунктів. Тепер її діапазон становить 2,25–2,5% річних. Регулятор зазначив, що інфляція залишається підвищеною, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, викликаний пандемією, зростанням цін на продукти харчування та енергоносії. Війна в Україні створює додатковий тиск на інфляцію та негативно впливає на глобальну економічну активність, наголосили в ФРС.

Економіка США скорочується другий квартал поспіль, підвищуючи шанси на рецесію – ВВП впав на 0,9% у річному вимірі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні