Категорія
Новини
Дата

ВВП США несподівано впав на 0,9% у другому кварталі. Скорочення економіки фіксується другий квартал поспіль

ВВП США впав на 0,9% у другому кварталі після падіння на 1,6% за перші три місяці цього року, свідчать попередні оцінки Міністерства торгівлі в четвер. Консенсус-прогноз Bloomberg передбачав зростання на 0,4%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Споживчі витрати, на які припадає дві третини ВВП США, у другому кварталі збільшилися на 1% після зростання на 1,8% у попередньому кварталі.
  • Інвестиції бізнесу в основний капітал знизилися на 3,9%, а витрати федерального уряду зменшились на 1,9%.
  • Обсяг експорту за звітний період підскочив на 18%, тоді як імпорт збільшився лише на 3,1%.
  • Ключовий показник основного попиту – остаточні продажі внутрішнім покупцям з поправкою на інфляцію – впав на 0,3% у другому кварталі порівняно з 2% зростанням у попередній період.
  • Звіт ілюструє, як інфляція підірвала купівельну спроможність американців, а жорстка грошово-кредитна політика ФРС послабила чутливі до процентних ставок сектори, такі як будівництво житла, зазначає Bloomberg. Це, швидше за все, посилить і без того гарячі дебати про те, чи увійдуть США в рецесію або коли це станеться.

Контекст

Економіка США скоротилася за підсумками двох кварталів поспіль, що відповідає технічному визначенню рецесії.

Настання рецесії США фіксує Національне бюро економічних досліджень (NBER). Для NBER рецесією є суттєве скорочення економічної активності в масштабах усієї економіки, що триває кілька місяців.

Голова Мінфіну США Джанет Йеллен пропонувала вважати поточну ситуацію не рецесією, а необхідним уповільненням.

Подана Мінторгом інформація є першою оцінкою зміни ВВП США з трьох. Публікацію переглянутих даних за другий квартал заплановано на кінець серпня, остаточні очікуються наприкінці вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні