Категорія
Новини
Дата

Ще 10 європейських компаній відкрили рублеві рахунки для оплати російського газу – Bloomberg

1 хв читання

Ще 10 європейських компаній відкрили рублеві рахунки для оплати російського газу. За словами прем’єра Італії Маріо Драгі, найбільший імпортер газу Німеччина вже розрахувалася в рублях. Про це пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Таким чином, уже 20 європейських компаній відкрили рублеві рахунки в російському Газпромбанку. Зазначається, що ще 14 клієнтів попросили надати документи, необхідні для відкриття, розповів агентству наближений до «Газпрому» співрозмовник.
  • ЄС досі остаточно не дав оцінки того, чи новий рублевий механізм порушує санкції блоку. Водночас прем’єрміністр Італії Маріо Драґі заявив на пресконференції в середу, що компанії зможуть платити за газ рублями без порушення санкцій.
  • «Більшість імпортерів газу вже відкрили рублевий рахунок у «Газпрому», – заявив він і додав, що найбільший імпортер газу Німеччини вже розрахувався в рублях. 
  • За словами співрозмовника Bloomberg, кількість клієнтів, які розрахувалися в рублях, залишається на рівні чотирьох, як і минулого місяця. За його словами, платежі від інших покупців мають надійти пізніше цього місяця.

Контекст

Згідно зі схемою Росії, європейські компанії платитимуть Газпромбанку за імпорт газу в євро, щоб не порушувати санкції. А російський банк, проти якого не були запроваджені обмеження, за запитом європейських імпортерів конвертуватиме виплачені суми в рублі, які будуть зараховані на інший рахунок, відкритий для компаній з ЄС. І з цього рахунку вони потім платитимуть Росії за поставки.

Радники Єврокомісії дійшли висновку, що будь-які спроби ЄС запровадити санкції проти Газпромбанку повністю підірвуть існуючий механізм оплати за російський газ, що призведе до катастрофічної зупинки поставок до Європи. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс сказав, що кожна конкретна компанія, яка уклала угоду з «Газпромом», повинна сама вирішувати, чи варто виконувати і як інтерпретувати ці домовленості. Однак він закликав імпортерів строго дотримуватися положень цих контрактів.

Раніше Financial Times писала, що дистрибʼютори газу в Німеччині, Австрії, Угорщині й Словаччині планують відкрити рахунки в рублях у Газпромбанку в Швейцарії, щоб задовольнити російські вимоги розраховуватися за поставки в російській валюті.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні