Категорія
Новини
Дата

SpaceX вперше посадила прототип ракети Starship. Після цього вона вибухнула

Компанія SpaceX Ілона Маска вперше посадила десятий прототип міжпланетного багаторазового корабля Starship. Через деякий час після посадки він вибухнув через загоряння.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Атмосферні випробування прототипу Starship SN10 відбулися в ніч на 4 березня на випробувальному полігоні SpaceX у Бока-Чика (США).
  • SN10 здійнявся на висоту близько 10 км і потім здійснив посадку.
  • На відміну від попередніх польотів цього разу не було проблем із двигунами Raptor. Усі троє увімкнулися перед наближенням до Землі, а потім корабель опустився на посадочний майданчик з одним двигуном, як і планувалося, пише ArsTechnika.
  • Після контакту з поверхнею Землі ракета трохи нахилилася. Згодом відбулося загоряння, яке призвело до вибуху.

 

Головна цитата

«Команда SpaceX здійснює чудову роботу! Одного разу справжнім показником успіху буде те, що польоти корабля стануть звичним явищем», – написав Ілон Маск.

Контекст

Два попередні прототипи Starship вибухали під час приземлення в грудні 2020-го і лютому 2021 року. За задумом Маска, Starship стане кораблем для міжпланетних подорожей на Місяць і Марс. А кінцевою метою має стати колонізація Червоної планети. 1 грудня Маск заявив, що людина висадиться на Марс у найближчі шість років, а в кращому випадку – у наступні чотири роки.

Крім того, Starship має доставити в 2024 році на поверхню Місяця жінку й чоловіка в рамках програми NASA – Artemis. 16 лютого SpaceX завершили будівництво 11-го прототипу Starship. Ще чотири тестові моделі міжпланетних кораблів наразі будують. Також у Бока Чика тривають роботи з підготовки Superheavy BN1 та BN2 – ракети-носія для Starship. 24 грудня 2020 року Маск повідомив, що її перший запуск відбудеться за кілька місяців.

SpaceX розраховує провести повноцінний орбітальний запуск Starship цього року. В 2023-му заплановано першу пілотовану місію Starship навколо Місяця під назвою DearMoon. 

Цікавий факт

Подорож DearMoon придбав японський мільярдер Юсаку Маедзава. Окрім нього в рейс відправлять ще близько 10 людей. Маедзава оголосив, що в подорож безкоштовно візьме з собою шість–вісім творчих людей. Усіх охочих він закликав подати заявку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні