Категорія
Новини
Дата

Square Джека Дорсі купує сервіс розстрочки Afterpay за $29 млрд. Це найбільша угода в історії Австралії

Платіжна компанія Square Джека Дорсі купує австралійський сервіс розстрочки Afterpay за $29 млрд. Угода підкреслила наявність величезної зацікавленості до сфери позик, яка виросла під час пандемії COVID-19, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Завершення операції очікується в першому кварталі 2022 року. Акціонери Afterpay отримають 0,375 звичайних акцій Square класу A в обмін на одну акцію Afterpay. Очікується, що акціонери Afterpay володітимуть приблизно 18,5% обʼєднаної компанії.
  • Вартість угоди приблизно на 30% вища за ціну Afterpay на момент останнього закриття біржі.
  • Також Square проведе вторинне розміщення акцій на Австралійській фондовій біржі, аби дозволити акціонерам Afterpay торгувати акціями.
  • Після купівлі Square планує інтегрувати Afterpay в екосистему продавця і платіжний застосунок Cash App Square. Це дасть змогу невеликим продавцям пропонувати розстрочку при оформленні замовлення та надати споживачам Afterpay можливість управляти своїми платежами в розстрочку безпосередньо в застосунку Cash.
  • На тлі цих новин акції Afterpay в Австралії злетіли на понад 23%, пише CNBC.
  • Угода Square та Afterpay стане найбільшою в історії Австралії, перевершивши придбання Unibail-Rodamco групи торгових центрів Westfield вартістю $24,7 млрд у 2017 році.

Контекст

Afterpay надає послугу безпроцентної розстрочки платежів своїм клієнтам, якщо платежі здійснюються вчасно. Відсотки оплачують компанії, які таким чином продають свої товари. Afterpay заявляє, що її сервісом користуються понад 100 000 підприємств в Австралії, США, Канаді, Новій Зеландії, Великій Британії, Франції, Італії та Іспанії. Станом на 30 червня 2021 року Afterpay обслуговує понад 16 млн споживачів.

Позики в розстрочку історично використовувалися для дорогих покупок. Утім, платіжні та фінтехкомпанії запускають позики для онлайн-товарів вартістю не більше сотень доларів. Конкурентів у Afterpay досить багато, зокрема шведська Klarna, яка за три місяці подвоїла оцінку до $45,6 млрд після отримання інвестицій у червні. Також Affirm, PayPal, Mastercard і Fiserv, American Express, Citi і J.P. Morgan Chase пропонують аналогічні кредитні продукти. Apple також планує почати розстрочку кредитування в партнерстві з Goldman Sachs.

За даними Adobe Analytics, кількість послуг розстрочки в січні–лютому цього року зросла втричі в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні