Категорія
Новини
Дата

США попереджають про санкції за підтримку ВПК Росії і постачання боєприпасів агресору

США пригрозили запровадити санкції проти фізосіб, країн та компаній, які постачають боєприпаси Росії або підтримують її військово-промисловий комплекс. Таким чином Вашингтон прагне посилити тиск на Москву через війну в Україні, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо на зборах офіційних осіб із 32 країн для обговорення санкцій проти Росії заявив, що у пʼятницю його відомство випустить вказівку, в якій буде вказано, що Вашингтон готовий і може запровадити такі жорсткі заходи.
  • «Сьогодні вранці Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) випускає вказівку, в якій чітко вказується, що ми готові і можемо ввести санкції щодо людей, компаній або країн, які постачають боєприпаси Росії або підтримують російський військово-промисловий комплекс», – сказав Адейемо.
  • Крім того, OFAC та Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі розкажуть про дії, вжиті проти російського військово-промислового комплексу, та «визначать ризики, з якими стикнуться ті, хто надає матеріальну підтримку російському вторгненню в Україну», додав він.
  • За даними агентства, Росія «витрачає боєприпаси надмірними темпами» і звертається до таких країн, як Іран та Північна Корея, зокрема, по обладнання, ракети та артилерійські боєприпаси.
  • На питання, що ще можуть зробити західні союзники, щоб посилити тиск на Росію, один європейський фінансовий чиновник сказав: «Ми можемо розширити список людей, на яких поширюються санкції. Ми можемо розширити кількість товарів, експорт яких обмежений. «Але я думаю, що санкції ясно покажуть свій вплив на виробничо-збутові ланцюжки в Росії», – сказав європейський чиновник на умовах анонімності. «Вплив на автомобільний сектор, авіаційний сектор цілком очевидний».

Контекст

Вашингтон ввів кілька пакетів санкцій проти Росії у відповідь на її вторгнення в Україну 24 лютого і неодноразово попереджав про ризик ухилення від санкцій.

На початку вересня стало відомо, що Росія купує артилерійські снаряди в КНДР. Це є ознакою того, що глобальні санкції серйозно обмежили її ланцюжки поставок і змусили звернутися до держав-вигнанців за військовою допомогою, писав The New York Times із посиланням на розсекречені дані американської розвідки.

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії. 

Оскільки більшість країн діють обережно перед американським тиском, Росія зосередила свої зусилля на укладанні угод з Іраном та Північною Кореєю.

У жовтні спецслужби Великої Британії повідомили про закінчення боєприпасів у армії РФ. Зокрема, керівник Центру урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг стверджує, що в Росії закінчується зброя, і росіяни тепер бачать, що вторгнення до України було помилково оцінено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні