Категорія
Новини
Дата

США розширили заборону інвестувати в китайські компанії. У списку залишилася Huawei

Президент США Джо Байден підписав указ про заборону американцям інвестувати в 59 китайських технологічних і оборонних компаній. Причина – ймовірний звʼязок із військовими Китаю, пише BBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Указ набере чинності 2 серпня, і список компаній буде постійно оновлюватися.
  • Тим самим Байден продовжив політику колишнього президента США Дональда Трампа щодо Китаю.
  • У попередньому списку адміністрації Трампа було 48 компаній, пише CNBC. У новий список, зокрема, включені Aero Engine Corporation of China, Aerosun Corporation, Fujian Torch Electron Technology і Huawei Technologies.
  • Байден розширив список на компанії, що використовують технології спостереження за межами Китаю «для сприяння репресіям або серйозним порушенням прав людини». Зокрема, предметом пильної уваги стало порушення прав уйгурів в регіоні Синьцзян.
  • Китай заявив, що також ухвалить обмеження для захисту прав та інтересів китайських компаній.

Контекст

Китай неодноразово закликав нову адміністрацію Байдена поліпшити відносини, які погіршилися за часів попередника. Адміністрація Дональда Трампа вела активну санкційну політику щодо Китаю. 2019-го Міністерство торгівлі США внесло китайську Huawei до чорного списку за «діяльність, яка суперечить національній безпеці США». Разом із Huawei туди потрапили ще 70 повʼязаних із нею компаній.

Це рішення боляче вдарило, зокрема, по Huawei, яка втратила доступ до сервісів Google, включно з магазином Google Play, поштовим клієнтом Gmail, пошуком тощо. Через це продажі смартфонів компанії почали падати, і вона вийшла з пʼятірки лідерів виробників смартфонів. За останній квартал 2020-го Huawei продала 33 млн смартфонів, що на 41% менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Крім того, через обмеження США Huawei продала підрозділ смартфонів бюджетного бренду Honor.

На початку грудня 2020-го США ввели санкції ще для низки китайських технологічних компаній, які, ймовірно, повʼязані з військовими. Також США ввели експортні обмеження проти 45 російських та 58 китайських компаній, повʼязаних з оборонними секторами.

Адміністрація президента США Джо Байдена також встигла ввести санкції проти семи китайських компаній та державних лабораторій. Причина – створення суперкомпʼютерів, які допомагають розробляти ядерну та іншу сучасну зброю.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні