Категорія
Новини
Дата

США вперше ввели санкції проти майнера криптовалют. До чорного списку потрапила російська компанія BitRiver

Міністерство фінансів США ввело санкції проти групи компаній BitRiver, які займаються майнінгом криптовалют у РФ. Таким чином, Мінфін припинив можливість потенційного обходу санкцій Росією за допомогою майнінгу. Про це йдеться на сайті міністерства.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінфін США вніс до чорного списку 40 організації та 29 осіб, які залучені до спроб ухилитися від санкцій.
  • «Керуючи величезними серверними фермами, які продають потужності з видобутку віртуальної валюти на міжнародному рівні, ці компанії допомагають Росії монетизувати свої природні ресурси. Сполучені Штати прагнуть того, щоб жоден актив, яким би складним він не був, не став для путінського режиму механізмом компенсації впливу санкцій», – ідеться в повідомленні.
  • До списку санкцій потрапили 10 дочірніх структур BitRiver. Також під санкціями опинився російський підприємець, власник групи компаній «Царгород» Костянтин Малофеєв, якого ЗМІ раніше повʼязували з викраденням біткоїнів із біржі WEX.
  • Відомство заблокувало будь-яку власність BitRiver та повʼязаних із Малофеєвим компаній у межах США. Резидентам та громадянам країни заборонено працювати з ними.
  • Це перший випадок включення до списку санкцій компаній, що видобувають криптовалюти.

Контекст

Раніше в доповіді Міжнародного валютного фонду йшлося про те, що Росія може уникнути економічних санкцій за допомогою криптовалютного майнінгу. Країна здатна використати свою величезну енергетичну перевагу для видобутку криптовалют та отримання доходу, вважають фахівці фонду.

«У майбутньому країни, які потрапили під санкції, можуть почати виділяти більше ресурсів для ухилення від санкцій коштом видобутку корисних копалин. Майнінг енергомістких криптовалют, таких як біткоїн, може дозволити країнам монетизувати енергоресурси, частина з яких не може бути експортована через санкції», – йдеться в документі.

За даними відомства, заснований у 2017 році оператор майнінгових дата-центрів BitRiver має три офіси у РФ. У 2021 році BitRiver передав право власності на свої активи швейцарському холдингу BitRiver AG.

На своєму сайті BitRiver стверджує, що є найбільшим у світі постачальником хостингу для безпечного для клімату майнінгу криптовалюти (з використанням відновлюваної енергії). Вона рекламує 100-мегаватний центр обробки даних у сибірському місті Братськ для іноземних майнерів із США та західних країн. У лютому 2022-го BitRiver заявила, що стала першою російською компанією з нульовим вуглеводним слідом.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні