Категорія
Новини
Дата

Суд продовжив досудове розслідування у 10-річній «справі Мазепи» на девʼять місяців

1 хв читання

Печерський районний суд Києва продовжив на девʼять місяців строк досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Про це повідомила юрфірма EQUITY, адвокати якої захищають інтереси Мазепи.

Ключові факти

  • Печерський суд частково задовольнив клопотання ДБР та продовжив строк досудового розслідування до дев’яти місяців, тобто до 28 серпня 2024 року, повідомили адвокати.
  • Слідство мотивувало своє клопотанням тим, що за період проведення розслідування, так і не було зібрано достатніх доказів для обвинувачення та передачі кримінальної справи для розгляду судом по суті.
  • Юристи зазначили, що це кримінальне провадження зареєстроване ще у 2014 році та триває майже 10 років. Відтак залишається незрозумілим, чому цього часу було недостатньо для здійснення необхідних слідчих дій, йдеться у коментарі.

Цитата

«Продовження слідства у цій справі дискредитує правоохоронні органи. А ще є по суті саботажем української економіки. Покласти край цій та іншим подібним справам — в інтересах нашої держави та всіх без винятку чесних людей», – прокоментував це рішення Ігор Мазепа.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж із Печерського суду читайте тут.

22 січня адвокати Мазепи оскаржили ухвалу суду. 23 січня Київський апеляційний суд залишив Мазепу в СІЗО до 27 лютого, але йому зменшили суму застави до 21 млн грн. Ввечері того ж дня бізнесмен вийшов з-під варти під заставу.

23 січня президент Володимир Зеленський оголосив про рішення РНБО, яке передбачає мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні