Категорія
Новини
Дата

Світова економіка зросте на 5,6% цього року і на 4,0% наступного, – Організація економічного співробітництва й розвитку

Організація економічного співробітництва й розвитку (OECD) підвищила прогнози зростання світової економіки. Цього року прогнозує збільшення на 5,6%, а наступного – на 4,0%.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Останній прогноз OECD був на початку грудня 2020 року. Тоді організація передбачала глобальне зростання на 4,2% 2021 року і на 3,7% 2022-го.
  • Очікується, що до середини 2021 року світове виробництво досягне допандемійного рівня, але багато чого залежатиме від «перегонів» між виробниками вакцин і того, чи діятимуть щеплення проти нових штамів вірусу.
  • Перспективи зростання економіки покращаться, якщо виробництво й розподіл вакцини буде прискорено, а також збільшаться зусилля на координацію цих процесів у всьому світі, щоб випередити вірусні мутації.
  • Є ризик, що урядові гроші, вкладені в економіку, можуть перетворитися на заощадження споживачів. Це станеться, якщо люди не зможуть незабаром повернутися до узвичаєного життя, пише Reuters із посиланням на головну економістку ОЕСР Лоуренс Бун.
  • За даними ОЕСР, економіка США виросте на 6,5% цього року і на 4,0% наступного.

Важливі цифри

ОЕСР зазначає, що запланований пакет стимулів США в розмірі $1,9 трлн стане благом для основних торговельних партнерів Сполучених Штатів. Це збільшить темпи зростання на 0,5–1 п.п. у Канаді та Мексиці і на 0,25–0,5 п.п. – в Європі й Китаї.

Контекст

2020 року в умовах пандемії COVID-19 і обмежувальних заходів світова економіка скоротилася на 4,3%, йдеться в доповіді ООН «Світовий економічний стан і перспективи». Криза, викликана вірусом, названа найсильнішою за останні 90 років.

Падіння ВВП України 2020 року склало 4,2% в порівнянні з попереднім роком, зазначає Мінекономіки.

У січневому прогнозі Світовий банк очікує зростання ВВП України в 2021 році на рівні 3%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує збільшення ВВП України на 4,1% та 3,8% у 2022-му.

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні