Категорія
Новини
Дата

Світова торгівля зросте до рекордних $32 трлн у 2022 році – ООН

Обсяг світової торгівлі має досягти нового рекорду цього року, збільшившись приблизно на 12% – до $32 трлн, згідно зі звітом ООН, який водночас сигналізує про уповільнення у 2023 році, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Суттєве зростання торгівлі за останній рік було здебільшого повʼязане зі збільшенням вартості торгівлі енергоносіями», – йдеться у доповіді конференції Організації Обʼєднаних Націй з торгівлі та розвитку, опублікованій у вівторок.
  • Торгівля товарами злетіла до $25 трлн, збільшившись приблизно на 10% порівняно з попереднім роком. Згідно зі звітом, торгівля послугами зросла на 15% порівняно з минулим роком і сягнула майже $7 трлн.
  • Орган ООН очікує, що вартість світової торгівлі з поправкою на інфляцію зменшиться наступного року через геополітичну ситуацію, нижче економічне зростання, вищі ціни на товари та рекордний рівень світового боргу. 
  • Проте слабше економічне зростання та інфляція, ймовірно, перешкоджатимуть міжнародній торгівлі наступного року. «Хоча перспективи світової торгівлі залишаються невизначеними, негативні фактори, схоже, переважують позитивні тенденції», – йдеться у повідомленні.

Контекст

Світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися наступного року, що, ймовірно, знизить високу інфляцію, але підвищить ризик глобальної рецесії, свідчить новий прогноз Світової організації торгівлі. СОТ заявила, що зростання цін на енергію і зростання відсоткових ставок послаблюють попит домогосподарств у всьому світі, і ця динаміка може призвести до збільшення експорту та імпорту всього на 1% у 2023 році. Це нижче за попередній прогноз у 3,4%.

Світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну. Глобальний економічний прогноз The Economist Intelligence Unit (EIU) погіршили на 1,1 в.п. – до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року, і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні