Категорія
Новини
Дата

Світовий банк прогнозує зростання економіки в 2021 році на 5,6%. Це найшвидший вихід із рецесії за останні 80 років

Світова економіка в 2021 році зросте на 5,6%, що буде найшвидшим виходом із рецесії за останні 80 років, говориться в червневому звіті Світового банку.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Світовий банк поліпшив прогноз зростання світової економіки на поточний рік до 5,6%. Це на 1,5 п.п. більше в порівнянні з відповідними січневими оцінками.
  • Росту світової економіки сприятиме стимулювання витрат у США та більш швидке зростання в Китаї. ВВП США збільшиться на 6,8% проти 3,5%, які банк прогнозував у січні. Економіка Китаю – на 8,5% проти 7,9%, прогнозованих у січні.
  • Очікується, що єврозона зросте на 4,2%, тоді як у січні прогнозувалося на 3,6%.
  • Японії прогнозують цього року збільшення ВВП на 2,9%, тоді як у січні очікувалося 2,5%.
  • Натомість очікується, що зростання в країнах Східної Європи буде найслабшим серед країн Європи та Центральної Азії. Економіка зросте лише на 1,9% у 2021 році і на 2,8% в 2022 році.
  • Збільшення ВВП України прогнозується на 3,8% в цьому році, тоді як у січневому звіті очікувалося 3%. В 2022 і 2023 роках Світовий банк очікує зростання на 3,1%.
  • Світовий банк зазначає, що підвищення ВВП 2021 року буде нерівномірним: 90% розвинутих економік повернуться до допандемічного рівня наступного року, тоді як серед країн, що розвиваються, лише третина.
  • Також Світовий банк зазначає, що в останні місяці поточного року прискорення інфляції в світі продовжиться. Однак у більшості країн, які застосовують інструменти таргетування інфляції, її рівень не вийде за рамки цільових показників.
  • 2022 року Світовий банк очікує зростання світової економіки на 4,3%, що на 0,5 п.п. вище січневого прогнозу. 2020 року, за оцінками банку, світовий ВВП впав на 3,5%.

Контекст

ВВП України скоротився на 4% у 2020 році. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує збільшення ВВП України цього року на 4,1% та 3,8% 2022-го. Міжнародний валютний фонд (МВФ) у квітні покращив оцінку зростання ВВП України у 2021 році до 4% із 3% у жовтневому прогнозі. Зростання світової економіки в 2021 році у МВФ очікують на рівні 6% (у січневому звіті – спад на 5,5%).

За прогнозами Мінекономіки, зростання ВВП цього року становитиме 4,6%, а НБУ очікує збільшення цих показників на 4,2%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні