Касим-Жомарт Токаєв на виборчій дільниці /пресслужба президента Казахстану
Категорія
Новини
Дата

Токаєв набрав 80% голосів на позачергових виборах президента Казахстану

Касим-Жомарт Токаєв на виборчій дільниці Фото пресслужба президента Казахстану

Діючий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв набрав 81,3% голосів виборців на позачергових президентських виборах, свідчать попередні дані Центральної виборчої комісії, повідомило Tengri News. Вибори проходили на тлі скарг незалежних спостерігачів щодо порушення виборчого процесу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова ЦВК Нурлан Абдіров заявив, що участь у голосуванні взяли майже 70% виборців, тобто 8,3 мільйонів осіб. Із них близько 6,5 мільйона проголосували за чинного президента.
  • Найближчий переслідувач Токаєва – Жигулі Дайрабаєв – набрав 271 641 голос (3,42%).
  • За даними міжнародного інституту регіональних досліджень «Відкрите суспільство», проти всіх кандидатів проголосували 5,2% виборців.

Ключова цитата

«Звичайно, ми чекаємо на офіційні підсумки виборів. Проте, вже можна сказати, що народ висловив переконливу довіру мені як президенту і всім вам. Довіра народу – це найголовніша цінність. Ми маємо виправдати цю довіру народу. Тому з сьогоднішнього дня, 21 листопада, ми всі маємо розпочати роботу», – сказав Касим-Жомарт Токаєв.

Контекст

У січні 2022 року в Казахстані сталися масштабні заворушення, які почалися з протестів проти підвищення цін на газ. По всій країні загинули сотні людей, тисячі були заарештовані.

У березні президент Токаєв анонсував реформи, які включали внесення поправок до Конституції країни. Зокрема, за результатами референдуму було обмежено повноваження президента одним семирічним терміном. 

У вересні президент підписав указ про проведення позачергових виборів глави держави.

Вибори відбулися 20 листопада на тлі скарг незалежних спостерігачів щодо порушення виборчого процесу та затримання активістів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні