ТРЦ Gulliver коштує 7,6 млрд грн. АРМА отримало звіт від незалежного оцінювача /надано пресслужбою ТРЦ Gulliver
Категорія
Новини
Дата

ТРЦ Gulliver коштує 7,6 млрд грн. АРМА отримало звіт від незалежного оцінювача

2 хв читання

надано пресслужбою ТРЦ Gulliver

Вартість столичного ТРЦ Gulliver, який за рішенням суду було передано в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів, становить 7,6 млрд грн. Про це АРМА повідомило 11 жовтня з посиланням на офіційний звіт з оцінки вказаного активу, який отримало 9 жовтня. 

«Гулівер» – один із найбільших багатофункціональних комплексів, який знаходиться в центрі Києва.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Оцінку ТРЦ Gulliver робило ПП «Бізнес Консалтинг», яке обрали на прозорому конкурсі, зазначило АРМА.
  • Після обробки та зведення усієї інформації, підготовки тендерної документації АРМА планує оголосити конкурс на відбір управителя ТРЦ Gulliver.

ТРЦ «Гулівер»

«Гулівер» – один із найбільших багатофункціональних комплексів Києва, який має 150 000 кв. м під магазини й офіси і 35 поверхів. Головна особливість – розташування. ТРЦ побудований у центрі столиці прямо біля входу в метро «Палац спорту». 

ТРЦ відкрився у 2013-му. Його побудували на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – Укрексімбанк. У 2012 році недобудований ТРЦ придбав бізнесмен Віктор Поліщук (на той момент – власник мережі електроніки «Ельдорадо», кількох великих складів і банку «Михайлівський»), стверджувало видання «Коммерсантъ».

Виторг ТОВ «Три О», що управляє ТРЦ, у 2023-му зріс на 12,9%, до 906,5 млн грн, випливає з даних YouControl. Водночас збиток скоротився на 78,2%, до 574,2 млн грн.

Контекст

Компанію «Три О», яка є власником і керує БФК Gulliver, БЕБ звинувачує у несплаті податків на суму понад 145,8 млн грн. 

У 2019–2021 роках дирекція об’єкта уклала з компаніями «Алекса Груп» і «Спеценергомонтаж ЛТД» низку договорів на роботи, які не здійснювалися, свідчать матеріали справи, опублікованої у судовому реєстрі. Це дало змогу завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. У такий спосіб власник начебто ухилився від сплати податків і вивів їх у готівку, зазначили у БЕБ.

У травні 2023-го БЕБ повідомило CEO Gulliver Ірині Круппі про підозру в ухиленні від сплати податків. Тоді ж будівлю визнали речовим доказом у кримінальному провадженні.

Питання про передачу Gulliver в АРМА вирішували у суді з кінця квітня. 

Gulliver вислизає з рук його неофіційного власника Віктора Поліщука, писав раніше Forbes Ukraine. У квітні 2024 року суд за клопотанням Офісу генпрокурора наклав арешт на майно ТОВ «Три О». БЦ і ТРЦ загальною площею понад 150 000 кв. м перейшло в АРМА. 

Окрім Поліщука, незадоволені цим рішенням в Ощадбанку і Укрексімбанку, які кредитували компанію-власника. Чому держава залишиться в плюсі у будь-якому випадку, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд