Категорія
Новини
Дата

Центральний офіс «Укрнафти» заблокований озброєними людьми – заява компанії

Співробітники та керівники «Укрнафти» не змогли потрапити на робочі місця, робота центрального офісу компанії заблокована. Про це йдеться у повідомленні на корпоративній сторінці «Укрнафти» у Facebook.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Починаючи з 20:00 8 листопада роботу центрального офісу ПАТ «Укрнафта» було заблоковано озброєними людьми, заявляють в пресслужбі компанії. 
  • Сьогодні (9 листопада) вранці співробітники та керівники компанії не були допущені на робочі місця.
  • «На підприємстві стурбовані ситуацією, що склалася. Представники акціонерів НАК «Нафтогаз України» та Міноборони не надали документів що стосуються діяльності товариства в новому форматі, рішення суду, що санкціонує проведення силових дій також відсутнє», – заявили в компанії.
Центральний офіс «Укрнафти» заблокований озброєними людьми – заява компанії /Фото 1

Контекст

6 листопада пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність.

«Рішення повʼязано з тим, щоб наша відсіч агресії Росії була максимально ефективною, – сказав на брифінгу міністр оборони Олексій Резніков. – Починаючи від постачання до ЗСУ паливно-мастильних матеріалів та ремонту техніки і закінчуючи іншими секторами». Акції підприємств були прирівняні до військового майна та знаходитимуться під управлінням Міноборони, уточнив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану. Відтак суттєві активи втратили учасники списку найбагатших українців Forbes Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Костянтин Жеваго, Костянтин Григоришин та Вʼячеслав Богуслаєв. Також рішення розповсюджується на міноритарні пакети. Зокрема, у вільному доступі продавалися акції «Мотор Січ» і «Укрнафта».

Forbes оцінює відчужені державою активи у $956,5 млн. До 24 лютого їхня сукупна вартість була у 2,5 раза вищою – $2,426 млрд.

Резніков зазначає, що про націоналізацію підприємств не йдеться – Міноборони перебрало на себе контроль над ними на час воєнного стану. Через рік після його завершення або через пʼять років, у разі, якщо цей період затягнеться, уряд має повернути акції колишнім власникам або компенсувати їхню вартість.

Міноборони вже сформувало наглядові ради відчужених підприємств.

Так званій групі «Приват», акціонерами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз України» до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні