Категорія
Новини
Дата

Ціни на природний газ у Європі раптово впали через зниження попиту та новий план ЄС з подолання енергокризи – NYT

Вартість газу, необхідного для опалення будинків, електростанцій та промисловості, стрімко падає, незважаючи на війну в Україні, скорочення постачання з РФ та наближення опалювального сезону, пише The New York Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Базова європейська ціна на природний газ цього тижня впала до рівня, який більш ніж на 70% нижчий за його рекордно високий рівень у серпні. 
  • Однією з основних причин падіння цін є те, що в Європі, принаймні на даний момент, є весь необхідний їй природний газ. Це повʼязано з тим, що цього літа Європа влаштувала глобальний бум закупівель, оскільки Росія, її давній основний постачальник, скоротила постачання природного газу.
  • По всьому континенту уряди та підприємства активно поповнюють запаси газу, що зберігаються у сховищах. На вимогу офіційних осіб Європейського Союзу та за великі гроші енергетичні компанії й уряди заповнили сховища більш ніж на 90% від їх місткості порівняно з менш як 80% рік тому.
  • Компанії, які торгують природним газом, через високі ціни затопили європейський ринок. Спеціальні судна з величезними обсягами скрапленого природного газу мчали до Європи із США, Катару та інших країн (включно з Росією), що виробляють великі обсяги газу. Прагнення продавати в Європу було настільки велике, що судна тепер тиняються біля берегів, чекаючи вільних місць на переповнених терміналах, щоб розвантажити свої вантажі. Достатні запаси газу в Європі є суттєвим буфером проти подальших припинень поставок з Росії або інших потрясінь.
  • Водночас попит на природний газ, який є основним джерелом енергії для виробництва електроенергії, що споживається в Європі, різко впав, що є ще одним чинником зниження цін. 
  • Але аналітики попереджають, що недавнє падіння цін на газ може бути швидкоплинним – природний газ, який має бути доставлений до Європи цієї зими, вже продається на фʼючерсних ринках зі значною надбавкою до поточної ціни. Незвичайно великі коливання цін, які відбулися тому, що Росія останніми місяцями обмежила постачання газу, найімовірніше, продовжаться.
  • Аналітики кажуть, що загроза регулювання також вплинула на ринки. Експерти вважають, що недавня угода Європейського Союзу про встановлення стелі цін на газ, хоч і не містить подробиць, ймовірно, веде до зниження цін.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Сьогодні лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні