Категорія
Новини
Дата

У І кварталі будівництво зросло на 40%

1 хв читання

У І кварталі обсяг будівельних робіт збільшився на 40,3% у річному вимірі, повідомляє Державна служба статистики.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Зростання обсягів будівництва у січні становило 18,1% у річному вимірі, у лютому прискорилося до 20,7%, а у березні зафіксовано ще потужніший результат – +69,3%.
  • Будівництво житлових будівель за підсумками І кварталу зросло на 25,1%.
  • Будівництво нежитлових будівель (офісна, торгова нерухомість) у І кварталі збільшилося на 34,4% в річному вимірі.
  • Інфраструктурне будівництво наростило обсяги майже у 1,5 раза: на 48,2%. Причому у березні воно було більш як удвічі більшим за показник березня 2023 року.
  • Попри потужні темпи зростання, обсяги будівельних робіт становлять лише 79% від довоєнного показника. Найслабшим порівняно з 2021 роком залишається житлове будівництво: лише 48% довоєнного обсягу, тобто менше половини. Натомість інфраструктурне будівництво вже на 8% перевищує довоєнний рівень, що зумовлено великими поточними потребами у відновленні енергомереж, шляхів сполучення й оборонних споруд.

Контекст

Зростання реального ВВП України у І кварталі становило 6,5% у річному вимірі, перевищивши очікування. Завдяки цьому обсяг економіки відновився до майже 82% довоєнного обсягу.

У І кварталі обсяг промислового виробництва збільшився на 11,2% у річному вимірі. Зокрема, у добувній промисловості зростання становило 8,4%, у переробній – 12,9%, у енергетиці – 9,9% (напередодні посилення масованих обстрілів енергоінфраструктури). Загалом обсяг промислового виробництва у І кварталі вийшов лише на 73,5% довоєнного обсягу.

Вантажообіг транспортної галузі в І кварталі зріс на 19,8% у річному вимірі. Пасажирообіг збільшився на 23,9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд