Категорія
Новини
Дата

У Києві вилучили понад 46 000 кв. м російського скла. Товар планують віддати на відновлення Ірпеня та Бучі

У Києві правоохоронці вилучили товару зі скла, яке належало російській компанії, на понад 9,5 млн грн, йдеться у повідомленні Нацполіції. Його планують арештувати і використати для відновлення населених пунктів, які постраждали через напад російської армії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Правоохоронці встановили, що на території складських приміщень Києва зберігається продукція підприємства, яке зареєстроване на території РФ.
  • У ході обшуку вилучено понад 46 000 кв. м товару зі скла виробництва РФ на понад 9,5 млн грн. Також вилучено дві вантажівки з напівпричепами, які належать підприємству, зареєстрованому в республіці Білорусь.
  • Вирішується питання про накладення арешту та передачу майна в АРМА.
  • Планується, що вилучене скло буде використане для відновлення населених пунктів, які постраждали від нападу російської армії, зокрема йдеться про Ірпінь та Бучу.

Контекст

До війни 80% скла в Україну завозилося з РФ та Білорусі. Для розуміння масштабу: 2021 року Україна імпортувала майже 340 000 тонн скла для виробництва вікон на $150 млн. Наразі постачання з цих країн повністю припинено. Звідки імпортувати зараз?

Компанія FRAM, яка виготовляє вікна у Житомирській, Чернігівській та Київській областях, вже почала імпортувати сировину з Болгарії. Щоправда, сировина з Євросоюзу на 30% дорожча, ніж із РФ та Білорусі, каже власник FRAM Олександр Кириленко.

Російське і білоруське скло дешевше за європейське, оскільки для виробництва цієї сировини потрібен природний газ, і в РФ він дешевший. «Коли ціни на газ у ЄС злетіли минулого року, багато європейських компаній теж закуповували скло з Росії, а нам постачання обмежували», – каже Кириленко.

З початку війни, за словами Кириленка, ціни на скло в Україні вже злетіли у 1,5–2 рази, до 270–320 грн за кв. м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні