Категорія
Новини
Дата

У «Київстарі» відреагували на заяву СБУ про багатомісячне перебування хакерів у системі оператора

Мобільний оператор «Київстар» не підтверджує інформацію про багатомісячний доступ хакерів до особистих даних абонентів, повідомила речниця компанії Ірина Леліченко. Напередодні в СБУ повідомили, що хакери перебували в системі телекомоператора щонайменше з травня минулого року.

Ключові факти

  • «Київстар» не підтверджує інформацію про нібито багатомісячний доступ хакерів «всередині» компанії до особистих даних абонентів та їх витік», – повідомила Леліченко
  • Вона заявила, що офіційне розслідування кібератаки ще триває, і розглядаються й озвучуються різні версії. «Однак до офіційного завершення розслідування жодна з них не може вважатись остаточною», – додала вона.
  • За її словами, жодних фактів витоку персональних даних абонентів у ході розслідування не виявлено. 

Контекст

Зранку 12 грудня абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, пояснив очільник компанії. 

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

20 грудня «Київстар» після масштабного збою відновив усі послуги як в Україні, так і за кордоном, повідомив президент компанії. Він додав, що реальні дані про відтік абонентів «Київстару» до інших мобільних операторів компанія зможе побачити за кілька днів.

21 грудня «Київстар» заявив, що скасовує наступну планову плату за тариф для користувачів.

«Київстар» через масштабний збій унаслідок кібератаки звернувся до суду з позовом про втручання в роботу мережі. Збитки оцінюються в «мільярди гривень». Комаров заявив, що кібератака зруйнувала близько 40% інфраструктури «Київстару» – знищено багато серверів та даних, що викликало збій у мережі.

Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав в інтервʼю Reuters, що російські хакери перебували у системі «Київстар» щонайменше з травня 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні