Категорія
Новини
Дата

Хакери зруйнували близько 40% інфраструктури «Київстару» – Комаров

Кібератака на оператора «Київстар» зруйнувала близько 40% його інфраструктури – знищено багато серверів та даних, що викликало збій у мережі. Про це розповів президент компанії Олександр Комаров на заході NV «Україна та світ попереду 2024 року», пише NV Бізнес.

Ключові факти

  • За півтори години, коли «Київстар» втратив контроль над мережею, хакери «зробили досить багато поганого», зазначив Олександр Комаров. За його словами, вони мали певні цілі.
  • «Перша ціль – зруйнувати інфраструктуру якомога сильніше і посіяти хаос. Руйнування інфраструктури вийшло на 40%. Був дуже сильно зруйнований віртуальний прошарок мережі», – сказав Комаров.
  • Він пояснив, що радіофіксована мережа в полях покриває 10 000 обʼєктів, мобільна мережа – 15 000 обʼєктів, фіксована мережа – 80 000 обʼєктів по всій Україні. Потім іде транзитна мережа, а потім – віртуальна IT-мережа, що керує як послугами, так і корпорацією.
  • «Найбільший удар був по віртуальному прошарку мережі. Було знищено багато серверів, затерто багато даних. База даних клієнтів була повністю стерта. Це не профілі клієнтів, це внутрішні профілі, які допомагають системі», – пояснив Комаров. 
  • Він наголосив, що у відновлювальній операції були задіяні близько тисячі осіб. «Це досить унікально, але ми впоралися», – зазначив президент «Київстару».

Контекст

Зранку 12 грудня абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, пояснив очільник компанії. 

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

20 грудня «Київстар» після масштабного збою відновив усі послуги як в Україні, так і за кордоном, повідомив президент компанії. Він додав, що реальні дані про відтік абонентів «Київстару» до інших мобільних операторів компанія зможе побачити за кілька днів.

21 грудня «Київстар» заявив, що скасовує наступну планову плату за тариф для користувачів.

«Київстар» через масштабний збій унаслідок кібератаки звернувся до суду з позовом про втручання в роботу мережі. Збитки оцінюються у «мільярди гривень».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні