Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $19 млрд міжнародної допомоги з початку війни – Марченко

Україна з початку війни отримала $19 млрд міжнародної допомоги і розраховує ще на $16 млрд до кінця року. Про це під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни» заявив міністр фінансів Саргій Марченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра, Україна наразі не може самостійно забезпечити всі свої бюджетні потреби, тож ключовий фокус роботи Мінфіну зміщено на роботу з партнерами й донорами для залучення коштів для фінансування бюджету.
  • «Дефіцит і необхідність його фінансування є зараз ключовою умовою виживання країни. В іншому випадку нам доведеться, напевне, проводити складні й непопулярні заходи з подальшого скорочення видатків або жити за рахунок емісії», – сказав міністр фінансів.
  •  «Ми вже залучили з початку війни більше $19 млрд, ще очікуємо до кінця року, можливо, залучити $16 млрд, це при оптимістичному сценарії. Якщо ми їх залучимо, це дозволить нам повністю перекрити усі наші потреби в частині фінансування і закрити цей рік», – додав Марченко.
  • У наступному році відомство теж продовжуватиме роботу з партнерами, «є сподівання, що будуть і далі підтримувати», каже урядовець і додає, що «ситуація в світі та в наших країнах-партнерах суттєво змінилася. Якщо на початку війни економіки країн передували в нормальному стані, інфляція була контрольованою, а передрецесійних ознак не було, то зараз, у тому числі через війну Росії, виникли загрозливі чинники в багатьох країн».
  • Серед найбільш надійних партнерів Марченко виділив уряд США, який ґрантами допомагає бюджету України щомісяця на $1,5 млрд.

Контекст

За оцінками голови НБУ Кирила Шевченка, якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, то дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП. В інтервʼю Forbes Шевченко повідомив, що обсяги міжнародної допомоги нині досягли $13,8 млрд, і до кінця року Україна сподівається на ще близько $14 млрд. Але цього недостатньо, вважає голова НБУ. 

Наприкінці липня НБУ провів емісію додаткових 15 млрд грн через викуп державних облігацій. Так, від 24 лютого регулятор «надрукував» 240 млрд грн. На 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти в розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, контрольований і приведе до контрольованих наслідків, які регулятор враховує в своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні