Категорія
Новини
Дата

Україна та Польща підпишуть зернову угоду 17 квітня. Уточнюють деталі

Угода щодо експорту зерна між Україною та Польщею буде підписана не 14 квітня, як планувалося раніше, а 17 квітня. Про це йдеться у повідомленні Мінсільгоспу Польщі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заплановане на 14 квітня підписання польсько-української угоди про експорт зерна перенесено на 17 квітня, повідомили в міністерстві. 
  • Підписання угоди перенесли через «необхідність уточнення деяких положень». 
  • Міністр Роберт Телус 14 квітня обговорить це питання в режимі онлайн з міністром агрополітики України Миколою Сольським, йдеться у повідомленні.

Контекст

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра Ковальчика й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського у Польщу.

У березні премʼєр-міністри Польщі, Словаччини, Болгарії, Румунії та Угорщини звернулися до Єврокомісії з вимогою обмежити постачання до ЄС продовольства з України, зокрема, йдеться про зерно, олійні культури, яйця, птицю та цукор.

5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. Він призначений на посаду міністра у жовтні 2021 року. Рішення позбавити міністра посади прийняла партія «Право та справедливість» через те, що Ковальчик не зміг впоратися з кризою, пов’язаною з українським зерном. 

Цього тижня Україна та Польща домовилися розробити нові правила транзиту сільськогосподарських культур. За словами Сольського, можливість транзиту через територію Польщі до інших країн-членів ЄС і третіх країн збережеться, порядок транзиту буде спрощений для усунення простою транспорту та черг на пунктах пропуску.

Чи дійсно українське зерно шкодить аграріям сусідніх країн, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні