Категорія
Новини
Дата

Україна веде переговори з ООН, Туреччиною та ОАЕ з питань продовольчої безпеки – Рустем Умєров

ООН не тисне на Україну, щоб наша країна відновила транзит аміаку. Проте ця організація обговорює таку можливість як частину забезпечення всесвітньої продовольчої безпеки. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова Фонду держмайна Рустем Умєров, який також є учасником переговорної групи та учасником Координаційного штабу з питань військовополонених.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна веде переговори з ООН, Туреччиною та ОАЕ з питань продовольчої безпеки. «Війна проти України – це глобальна проблема. Це тригерить економічну кризу в світі, оскільки ланцюжки постачань зруйновані», – каже Рустем Умєров.
  • Постачання аміаку на зовнішні ринки дуже потрібне для того, щоб, за версією ООН, знизити ціни на природний газ у Західній Європі, розповідає Рустем Умєров.
  • Мінеральні добрива, які виробляються з аміаку, потрібні для агропродукції в Південно-Східній Азії. Через те, що аміаку менше, дорожчають мінеральні добрива, і як наслідок, це продовольча безпека до трьох мільярдів людей. Відновлення постачання аміаку може привести до здешевлення добрив і, зрештою, збити ціни на агропродукцію.
  • Аміаку та добрив для сільського господарства потребує Бразилія, яка також є глобальним гравцем, каже Рустем Умєров.
  • З партнерами тривають переговори щодо подальшого розблокування інших морських портів та розширення асортименту вантажів. «Нам потрібне додаткове фінансування на оборону, щоб купувати зброю. Ці гроші з’являться, якщо український бізнес експортуватиме свої товари та сплачуватиме податки», – пояснює Рустем Умєров.
  • Дія «зернового коридору» автоматично пролонговуватиметься на наступний квартал, якщо сторони не заявлять про інше.

Контекст

ООН тисне на Київ і Москву, щоб ті домовилися про відновлення роботи аміакопроводу з Росії до чорноморського узбережжя України, повідомляла у вересні Financial Times. Це має допомогти знизити світові ціни на добрива, які виробляються з аміаку.

Ця пропозиція є частиною угоди щодо продовольства та добрив, обіцяної Путіну в обмін на підтримку зернової угоди між Москвою та Києвом, писала Financial Times.

З 24 лютого «Укрхімтрансаміак» зупинив транзит аміаку, відповіли на запит Forbes на держпідприємстві.

22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів. Уже 1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з порту Одеси з українським продовольством.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні