Категорія
Новини
Дата

Уряд ввів держрегулювання цін на пальне. Бізнес не підтримує це рішення

1 хв читання

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою запроваджується державне регулювання цін на пальне. Обмеження діятиме на період карантину, повідомило Мінекономіки.

Ключові факти

  • Уряд вніс зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року, передбачивши на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки: 7 грн/л (включаючи ПДВ) для дизпалива та 5 грн/л (включаючи ПДВ) для бензину.
  • Гранична торговельна надбавка нараховуватиметься до середньої вартості пального, яка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.
  • Здійснювати розрахунки буде НАК «Нафтогаз України», а Мінекономіки публікуватиме середні ціни на 1 л дизпалива і бензину до 5-го числа кожного місяця, пише enkorr.
  • За цими розрахунками середня ціна дизельного палива в травні з урахуванням граничної націнки має становити 27,89 грн/л, бензину – 30,22 грн/л.
  • Постанова вступає в силу з 15 травня.
  • Запровадження граничних торговельних надбавок на паливо – це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах, зазначив міністр розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
  • У Європейській Бізнес Асоцації назвали тимчасове держрегулювання цін на АЗС неприйнятним у цивілізованій європейській країні та попередили про наслідки — ще більшу тінізацію ринку.
  • Також у ЄБА підкреслили, що рішення суперечить Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Контекст

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначив, що під держрегулювання цін на нафтопродукти потраплять лише 14% заправок, тоді як решта 86% – ні. До цих 14% входять такі заправки, як WOG, Shell, Socar, OKKO. Загалом, ініціатива запровадити державне регулювання цін на нафтопродукти завдасть удару по легальному сектору паливного ринку, створить потужний стимул до підпільного виробництва й більш глибокого проникнення схем з відходу від оподаткування, заявила Консалтингова група «А-95». На думку «А-95», втрати держбюджету внаслідок махінацій на ринку нафтопродуктів у 2021 році складуть не менше 22 млрд грн.

Важливі цифри

Сумарно, за оцінками двох опитаних LIGA.net учасників ринку, продукція міні-НПЗ займає частку від 5% до 20% українського ринку дизельного палива та бензину.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні