Категорія
Новини
Дата

Уряд ввів держрегулювання цін на пальне. Бізнес не підтримує це рішення

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою запроваджується державне регулювання цін на пальне. Обмеження діятиме на період карантину, повідомило Мінекономіки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд вніс зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року, передбачивши на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки: 7 грн/л (включаючи ПДВ) для дизпалива та 5 грн/л (включаючи ПДВ) для бензину.
  • Гранична торговельна надбавка нараховуватиметься до середньої вартості пального, яка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.
  • Здійснювати розрахунки буде НАК «Нафтогаз України», а Мінекономіки публікуватиме середні ціни на 1 л дизпалива і бензину до 5-го числа кожного місяця, пише enkorr.
  • За цими розрахунками середня ціна дизельного палива в травні з урахуванням граничної націнки має становити 27,89 грн/л, бензину – 30,22 грн/л.
  • Постанова вступає в силу з 15 травня.
  • Запровадження граничних торговельних надбавок на паливо – це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах, зазначив міністр розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
  • У Європейській Бізнес Асоцації назвали тимчасове держрегулювання цін на АЗС неприйнятним у цивілізованій європейській країні та попередили про наслідки — ще більшу тінізацію ринку.
  • Також у ЄБА підкреслили, що рішення суперечить Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Контекст

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначив, що під держрегулювання цін на нафтопродукти потраплять лише 14% заправок, тоді як решта 86% – ні. До цих 14% входять такі заправки, як WOG, Shell, Socar, OKKO. Загалом, ініціатива запровадити державне регулювання цін на нафтопродукти завдасть удару по легальному сектору паливного ринку, створить потужний стимул до підпільного виробництва й більш глибокого проникнення схем з відходу від оподаткування, заявила Консалтингова група «А-95». На думку «А-95», втрати держбюджету внаслідок махінацій на ринку нафтопродуктів у 2021 році складуть не менше 22 млрд грн.

Важливі цифри

Сумарно, за оцінками двох опитаних LIGA.net учасників ринку, продукція міні-НПЗ займає частку від 5% до 20% українського ринку дизельного палива та бензину.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні