Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив порядок виплати компенсацій через підрив Каховської ГЕС. За втрачений врожай можна отримати до 99 500 грн

Кабінет Міністрів затвердив порядок надання одноразової грошової допомоги постраждалому населенню за втрачений врожай через підрив РФ греблі Каховської гідроелектростанції, повідомляє пресслужба уряду. Розмір допомоги становить 3318 грн за одну сотку земельної ділянки.

Ключові факти

  • Допомога надаватиметься фізичним особам Миколаївської та Херсонської областей, які мають у власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, та/або земельну ділянку для індивідуального садівництва.
  • Розмір допомоги становить 3318 грн за одну сотку землі, на якій втрачено врожай овочів.
  • При цьому допомога надається на площу не більше 20 соток у Миколаївській області (66 360 грн) та не більше 30 соток у Херсонській області (99 540 грн).
  • Щоб отримати виплату, треба підтвердити право власності на земельну ділянку витягом з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, державним актом на право приватної власності на землю або державним актом на право власності на земельну ділянку.
  • Для надання допомоги органи місцевого самоврядування утворюють комісію з метою обстеження земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів. До 1 вересня слід подати до комісії заяву та копію документа, що підтверджує право власності на землю. Комісія на підставі актів обстежень земельних ділянок визначає суму допомоги, складає перелік та подає його обласним військовим адміністраціям, які до 1 жовтня ухвалюють рішення про нарахування допомоги.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав Ставку Верховного Головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, сягають щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектору, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Наслідки підриву Каховської ГЕС Україна відчуватиме ще 10–15 років, про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив міністр аграрної політики України Микола Сольський. Водночас, за його словами, ситуації з дефіцитом продуктів чи надвисокими цінами через руйнування греблі не передбачається.

За словами Сольського, 99% проблем від підриву ГЕС сконцентровані на Лівому березі. Міністр АПК нагадав, що Херсонська область виробляла стандартні для українського регіону культури: пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою. Хоча область виробляла значно більше овочів, ніж інша частина України, але через війну вже другий сезон країна живе фактично без овочів і фруктів з цього регіону. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні