Категорія
Новини
Дата

«Щось буде не такої якості, щось дорожче, але все буде». Міністр АПК розповів, як вплине на продукти підрив Каховської ГЕС

Наслідки підриву Каховської ГЕС Україна відчуватиме ще 10-15 років, про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив міністр аграрної політики України Микола Сольський. Водночас, за його словами, ситуації з дефіцитом продуктів чи надвисокими цінами через руйнування греблі не передбачається.

Ключові факти

  • «Точно не буде ситуації, коли ми прийдемо в магазин і не побачимо на полиці якогось продукту чи отримаємо надвисокі ціни», – сказав він. Сольський додав, що проблема є, але наслідки Україна відчуватиме ще років 10-15.
  • «У нас будуть і кавуни, і помідори, й інші продукти. Щось буде не такої якості, щось дорожче, щось зʼявлятиметься пізніше, але все буде», – сказав очільник Мінагрополітики.
  • Міністр АПК нагадав, що Херсонська область виробляла стандартні для українського регіону культури: пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою. Хоча область виробляла значно більше овочів, ніж інша частина України, але через війну вже другий сезон країна живе фактично без овочів і фруктів з цього регіону. 
  • За словами Сольського, 99% проблем від підриву ГЕС сконцентровані на Лівому березі. 
  • Стосовно проблеми з рибальством, міністр зазначив, що загалом втрачено щонайменше 11 388,3 т риби. Загальна сума збитків від прямої втрати та від втрати потомства внаслідок погіршення умов існування через скид води з Каховського водосховища складає 9,8 млрд грн.  
  • Після підриву греблі площа суходолу становить 150 000 га. І поки вода сходила, то забрала з собою рибу й знищила усі 85 рибних господарств, які були розташовані нижче по течії – 49 у Каховському водосховищі та 36 у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі. 
  • «Можна стверджувати про повне знищення риби у Каховському водосховищі», – повідомляє Сольський.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, сягають щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні