Категорія
Новини
Дата

«Щось буде не такої якості, щось дорожче, але все буде». Міністр АПК розповів, як вплине на продукти підрив Каховської ГЕС

1 хв читання

Наслідки підриву Каховської ГЕС Україна відчуватиме ще 10-15 років, про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив міністр аграрної політики України Микола Сольський. Водночас, за його словами, ситуації з дефіцитом продуктів чи надвисокими цінами через руйнування греблі не передбачається.

Ключові факти

  • «Точно не буде ситуації, коли ми прийдемо в магазин і не побачимо на полиці якогось продукту чи отримаємо надвисокі ціни», – сказав він. Сольський додав, що проблема є, але наслідки Україна відчуватиме ще років 10-15.
  • «У нас будуть і кавуни, і помідори, й інші продукти. Щось буде не такої якості, щось дорожче, щось зʼявлятиметься пізніше, але все буде», – сказав очільник Мінагрополітики.
  • Міністр АПК нагадав, що Херсонська область виробляла стандартні для українського регіону культури: пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою. Хоча область виробляла значно більше овочів, ніж інша частина України, але через війну вже другий сезон країна живе фактично без овочів і фруктів з цього регіону. 
  • За словами Сольського, 99% проблем від підриву ГЕС сконцентровані на Лівому березі. 
  • Стосовно проблеми з рибальством, міністр зазначив, що загалом втрачено щонайменше 11 388,3 т риби. Загальна сума збитків від прямої втрати та від втрати потомства внаслідок погіршення умов існування через скид води з Каховського водосховища складає 9,8 млрд грн.  
  • Після підриву греблі площа суходолу становить 150 000 га. І поки вода сходила, то забрала з собою рибу й знищила усі 85 рибних господарств, які були розташовані нижче по течії – 49 у Каховському водосховищі та 36 у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі. 
  • «Можна стверджувати про повне знищення риби у Каховському водосховищі», – повідомляє Сольський.

Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, сягають щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні