Категорія
Новини
Дата

У Росії досі працює 52 банки з іноземним капіталом. З початку великої війни ринок залишили лише 13

2 хв читання

На березень 2022 року в Росії працювали 52 банки з іноземним капіталом. За півтора року повномасштабної війни проти України повністю вийшли з російського ринку лише 13 фінустанов, йдеться у спеціальному випуску моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції / LeaveRussia».

Ключові факти

  • Із великих гравців пішли Societe Generale, Home Credit і PPF. Згортають або призупинили бізнес Deutsche Bank, BNP Paribas, Commerzbank, Citigroup, Pekao SA, Morgan Stanley, Crédit Agricolе та інші.
  • Залишаються в РФ Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, OTP Bank, Credit Europe Bank. Також зостаються на російському ринку китайські, японські та південно-корейські установи: Bank of China, China Construction Bank, ICBC Bank, Agricultural Bank of China, Mizuho Bank й KEB HNB Bank.
  • У 2023 році повноцінно або частково в Росії продовжує працювати 61 іноземний банк (зокрема, банки з іноземним капіталом та їхні представництва) та фінансові компанії платіжних систем, за даним аналітиків Київської школи економіки. 
  • Загальний прибуток банків, що знаходяться під іноземним контролем, у 2022 році перевищив 211 млрд руб. (майже $2,3 млрд). 
  • На тлі скорочення кредитного портфеля іноземні банки збільшили обсяг залучених коштів здебільшого від корпоративних клієнтів. Причому найбільшим іноземним гравцям вдалося добре заробити як на відсотках, так і на комісіях, йдеться в коментарі KSE Institute. 
  • Серед тих, хто розкрив річну звітність за російськими стандартами звітності, найбільший прибуток показали банки, що входять до системно значущих: Raiffeisen Bank International (RBI) за 2022 рік заробив понад 141 млрд руб. (понад $1,5 млрд), Unicredit Group майже 57 млрд руб. (понад $0,6 млрд).

Контекст

У липні 2023 року KSE Institute ідентифікував ще вісім іноземних компаній, які полишили російський ринок, а їхня загальна кількість від початку повномасштабного вторгнення вже сягнула 262.  

На 30 липня ці компанії мали щонайменше 420 500 осіб персоналу, $62,9 млрд річного доходу, $32,9 млрд капіталу та $59,4 млрд активів. Компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 296 300 осіб персоналу, $57,5 млрд річного доходу, $23,9 млрд капіталу та $28,5 млрд активів. Компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 92 200 осіб персоналу, річний дохід у розмірі $28,6 млрд, $37,4 млрд капіталу та $97,4 млрд активів.

«Райффайзен» – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії більш ніж через рік після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. Проте наразі австрійська група RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

З 20 червня «Райффайзен» ввів у Росії комісію в 50% для фізичних осіб за вхідні перекази в доларах з інших банків. Таке рішення пояснили «зміною ринкових умов», у звʼязку з чим установа була змушена «обмежити кількість вхідних переказів у доларах».

Із 3 липня банк у РФ припинив проводити перекази в євро з рахунків своїх клієнтів у 12 країн, таких як Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Йорданія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Обʼєднані Арабські Емірати, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. «Райффайзен» припиняє перекази в євро до тих країн, в які після початку війни найактивніше виїжджали жителі Росії. Також не можна здійснити переказ євро в інші банки на території РФ.

З 1 серпня «Райффайзен Банк» тимчасово припиняє прийом і купівлю готівкової валюти у фізосіб у РФ. Рішення пояснили «необхідністю ефективно керувати валютною позицією банку».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні