Велика Британія припинила розслідування стосовно російського мільярдера Фрідмана /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія припинила розслідування стосовно російського мільярдера Фрідмана

2 хв читання

Getty Images

Національне агентство боротьби зі злочинністю (NCA) припинило розслідування ймовірного обходу санкцій російським мільярдером Михайлом Фрідманом, пише Bloomberg. Наприкінці минулого року у його лондонському будинку пройшли обшуки.

Ключові факти

  • «NCA може підтвердити, що не робитиме жодних подальших дій проти Михайла Фрідмана на підставі ордера, виписаного в Атлон-Хаусі в грудні 2022 року», – заявив представник агентства.
  • Розслідування продовжується стосовно повʼязаних підозрюваних, які підпадають під більшу кримінальну справу.
  • Велика Британія та Європейський Союз запровадили санкції проти Фрідмана і його партнерів невдовзі після того, як Росія вторглася в Україну, заморозивши його активи. Він залишився у Лондоні. США запровадили проти нього санкції минулого місяця.
  • Британське агентство вело розслідування щодо Фрідмана через ймовірну виплату кредиту з Альфа-банку його виконавчому помічнику, перш ніж на нього було накладено санкції. Воно уже визнало, що ордер на обшук містить «технічні помилки».
  • На судовому слуханні у липні Фрідман заявив, що обшуки були незаконними та засновані на «компроматі».

Контекст

28 лютого 2022-го ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 20 жовтня президент Володимир Зеленський затвердив санкції проти Фрідмана та ще понад 2500 фізосіб і понад 1300 компаній.

Фрідман був одним із найбагатших людей Великої Британії, поки західні санкції через війну в Україні не заморозили його активи.

Він живе в Athlone House, своєму особняку в Хайгейті на півночі Лондона, і подав судовий позов проти санкцій Великої Британії та ЄС. За словами близьких до нього людей, Фрідман, який хоче залишитися у Великій Британії, вважає, що звинувачення є спробою змусити його повернутися до Росії. Відповідно до санкцій витрати Фрідмана обмежені допомогою у розмірі близько 2000 фунтів стерлінгів на місяць.

У квітні 2023 року, через чотири місяці після арешту Фрідмана у його лондонському особняку, Велика Британія припинила розслідувати два з трьох початкових звинувачень проти російського бізнесмена. Агентство припинило розслідування за підозрою у змові з метою обману міністерства внутрішніх справ і змові з метою надання неправдивих свідчень. За словами джерел, агентство продовжило розслідувати ймовірні злочини, повʼязані з відмиванням грошей.

Водночас в Україні СБУ повідомила Фрідману про підозру у причетності до фінансування війни. Слідство заявляє, що з початку великої війни Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів РФ.

Для фінансування бізнесмен використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп», стверджують у СБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні