Велика Британія припинила розслідування стосовно російського мільярдера Фрідмана /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія припинила розслідування стосовно російського мільярдера Фрідмана

Getty Images

Національне агентство боротьби зі злочинністю (NCA) припинило розслідування ймовірного обходу санкцій російським мільярдером Михайлом Фрідманом, пише Bloomberg. Наприкінці минулого року у його лондонському будинку пройшли обшуки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «NCA може підтвердити, що не робитиме жодних подальших дій проти Михайла Фрідмана на підставі ордера, виписаного в Атлон-Хаусі в грудні 2022 року», – заявив представник агентства.
  • Розслідування продовжується стосовно повʼязаних підозрюваних, які підпадають під більшу кримінальну справу.
  • Велика Британія та Європейський Союз запровадили санкції проти Фрідмана і його партнерів невдовзі після того, як Росія вторглася в Україну, заморозивши його активи. Він залишився у Лондоні. США запровадили проти нього санкції минулого місяця.
  • Британське агентство вело розслідування щодо Фрідмана через ймовірну виплату кредиту з Альфа-банку його виконавчому помічнику, перш ніж на нього було накладено санкції. Воно уже визнало, що ордер на обшук містить «технічні помилки».
  • На судовому слуханні у липні Фрідман заявив, що обшуки були незаконними та засновані на «компроматі».

Контекст

28 лютого 2022-го ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 20 жовтня президент Володимир Зеленський затвердив санкції проти Фрідмана та ще понад 2500 фізосіб і понад 1300 компаній.

Фрідман був одним із найбагатших людей Великої Британії, поки західні санкції через війну в Україні не заморозили його активи.

Він живе в Athlone House, своєму особняку в Хайгейті на півночі Лондона, і подав судовий позов проти санкцій Великої Британії та ЄС. За словами близьких до нього людей, Фрідман, який хоче залишитися у Великій Британії, вважає, що звинувачення є спробою змусити його повернутися до Росії. Відповідно до санкцій витрати Фрідмана обмежені допомогою у розмірі близько 2000 фунтів стерлінгів на місяць.

У квітні 2023 року, через чотири місяці після арешту Фрідмана у його лондонському особняку, Велика Британія припинила розслідувати два з трьох початкових звинувачень проти російського бізнесмена. Агентство припинило розслідування за підозрою у змові з метою обману міністерства внутрішніх справ і змові з метою надання неправдивих свідчень. За словами джерел, агентство продовжило розслідувати ймовірні злочини, повʼязані з відмиванням грошей.

Водночас в Україні СБУ повідомила Фрідману про підозру у причетності до фінансування війни. Слідство заявляє, що з початку великої війни Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів РФ.

Для фінансування бізнесмен використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп», стверджують у СБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні