Категорія
Новини
Дата

В Україні запустили спецрежим «Дія.City». IT-компанії отримають нові умови оподаткування та взаємодії із державою

В Україні запровадили спеціальний правовий режим для IT-галузі «Дія.City». Він передбачає спеціальні умови оподаткування для юридичних осіб – резидентів «Дія.City». IT-компаніям обіцяють гнучкі умови працевлаштування працівників та окремий порядок взаємодії із контролюючими органами.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В Україні з 8 лютого почав діяти спецрежим «Дія.City», створений для розвитку IT-сектору. Про це Мінцифри оголосило під час четвертою конференції Diia Summit, яка проходить сьогодні у Києві.
  • В рамках проєкту також планується запустити фонд, який буде оплачувати 50% онлайн-навчання IT-спеціалістів.
  • Мінцифри також презентує оновлення до застосунку «Дія» та нові електронні послуги: зміна місця реєстрації, послуги для водіїв, пенсійні документи та ін.
  • На презентації президент Володимир Зеленський заявив, що завдяки «Дія City» частка ІТ у ВВП України зросте з 4 до 10% ВВП, а доходи галузі – до $16,5 млрд.
  • Компанія SoftServe стане одним із перших резидентів і вже сьогодні планує подати заявку, сказав засновник компанії Тарас Кицмей. Також резидентами «Дія City» стануть фінтех компанія Revolut, українська MacPaw та американська UST.

Контекст

Резидентами «Дія City» можуть стати тільки розробники програмного забезпечення або компʼютерних ігор і компанії з суміжних сфер, наприклад робототехніки та кібербезпеки.

Компанії, які захочуть долучитися до спецрежиму, повинні відповідати таким критеріям:

  • працювати в ІТ-індустрії;
  • наймати не менше 9 людей;
  • платити своїм співробітникам не менше €1200 на місяць (стартапам можна платити такі зарплати не одразу, а через рік).

ІТ-спеціалісти, які працюють офіційно, платитимуть менший податок на дохід (ПДФО) – 5%, а не 18%. Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 22% від мінімальної зарплати та військовий збір у 1,5% залишаються незмінні. Зараз компанії платять 41,5%, якщо вони працюють зі штатними співробітниками.

Якщо спеціаліст отримує понад €240 000 на рік, то він платитиме 18% податку на дохід.

Резиденти зможуть самі обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал 9% чи податок на прибуток – 18%.

«Дія.City» дозволяє компаніям-резидентам співпрацювати із ФОП до 2024 року. Після цього компанії повинні перейти на гіг-контракти або трудові контракти. Витрати на ФОП повинні зменшитися до 50% у 2024 році та до 20% у 2025 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні