Категорія
Новини
Дата

Велика Британія першою у світі дозволила використовувати безпілотні авто на автомагістралях

Уряд Великої Британії дозволив використання безпілотних транспортних засобів на автомагістралях. Перші автономні авто можуть зʼявитися на дорогах загального користування вже в цьому році, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністерство транспорту Великої Британії працює над конкретним формулюванням для оновлення правил дорожнього руху країни з метою безпечного використання систем безпілотних авто.
  • Такі транспортні засоби зможуть рухатись автомагістралями на швидкості менше 60 км на годину.
  • За прогнозами міністерства транспорту Великої Британії, до 2035 року близько 40% нових британських автомобілів матимуть можливість автономного водіння, що створить до 38 000 нових кваліфікованих робочих місць.

Цікавий факт

Але страхові компанії попереджають, що впровадження безпілотних авто може мати неприємні наслідки, якщо автовиробники й регулюючі органи не розʼяснять технології. Зокрема, використання терміну автоматизованих систем утримання смуги руху (ALKS) як синоніму автономного водіння призведе до того, що британські водії будуть думати, що авто можуть їхати самостійно. Це може призвести до аварій і ризику негативної реакції громадськості на технологію. Неправильне розуміння технологій стало проблемою в США, де регулюючі органи розглядають близько 20 аварій за участю інструментів допомоги водієві Tesla, таких як її система «Автопілот».

Контекст

Безпілотні авто вже давно викликають захоплення та активне обговорення в технологічній галузі, пише Bloomberg. Останніми роками навіть оптимістично налаштовані компанії та інвестори визнали, що виготовлення повністю автономних автомобілей потребує більше часу та грошей, ніж передбачалося раніше. Однак деякі виробники вже домоглися прогресу в цій справі.

Стартап Cruise, що за підтримки General Motors займається розробкою самокерованих автомобілів, підписав контракт із дорожньо-транспортним відомством Дубая про запуск безпілотних таксі до 2023 року. Це перше місто в світі, яке уклало контракт із виробником безпілотних авто. У грудні 2020-го Cruise почала випробовувати автономні авто в Сан-Франциско. Серед конкурентів Cruise – компанія Zoox, що належить Amazon. У грудні 2020-го стартап презентував безпілотний електромобіль, який може працювати до 16 годин без підзарядки та перевозити чотирьох пасажирів. Також Waymo, яким володіє Alphabet Inc, з грудня 2019-го тестує свою безпілотну службу таксі у США.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні