Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада схвалила повернення довоєнних податків і перевірок бізнесу

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який передбачає скасування спрощеної системи оподаткування для ФОП – ставку єдиного податку 2%, а також відновлення перевірок бізнесу. Про це повідомила пресслужба Мінфіну. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, прийняття законопроєкта дозволить збільшити надходження до бюджетів різних рівнів на майже 10 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ передбачає з 1 липня: скасування можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2% від суми доходу; скасування можливості для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • Законопроєкт пропонує відновити проведення документальних перевірок. Передбачено, що такі перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та документів, що повʼязано з обчисленням та сплатою податків і зборів.
  • Пропонується відновити застосування штрафних санкцій (за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ; порядку використання РРО/ПРРО).
  • Водночас законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. 
  • У Мінфіні нагадали, що прийняття законопроєкту є одним із структурних маяків у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ та сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.
  • «Через запровадження пільгової ставки єдиного податку торік бюджет недоотримав за різними оцінками близько 7 млрд грн. Фактично щомісяця держава втрачала близько 900 млн грн», – сказала в коментарі Forbes народний депутат, член профільного комітету Ольга Василевська-Смаглюк. Вона нагадала, що надання пільги було вимушеним кроком для запобігання банкрутству бізнесів, які не витримували податкового навантаження у перші місяці війни.

Контекст

Парламент 15 березня ухвалив закон №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, дозволив компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування, як третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. Зокрема, Верховна Рада повернула мита та податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне.

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. 

21 березня Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до державного бюджету, які передбачають збільшення видатків на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки і оборони. 518 млрд грн буде спрямовано на потреби війська. 19 млрд грн спрямовано на поповнення резервного фонду державного бюджету, який використовують для непередбачених і невідкладних заходів.

Міністр фінансів Сергій Марченко 29 березня на зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації заявив, що ключове завдання влади – створити умови для фінансування військового бюджету. Проте, за його словами, кардинальні податкові зміни не плануються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні