Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада узаконила фріланс. В Україні зʼявиться нова форма трудового договору

В Україні зʼявиться нова форма трудового договору – з нефіксованим робочим часом. За відповідний законопроєкт №5161 про врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості у другому читанні проголосували 286 народних депутатів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ вводить нову особливу форму трудового договору – трудовий договір з нефіксованим робочим часом.
  • Такі трудові договори впроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. Працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і при цьому матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати тощо), йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.
  • Кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. 
  • Документ передбачає, що роботодавець не може забороняти чи створювати перешкоди працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу за іншим трудовим договором у іншого роботодавця.
  • Трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити спосіб та строк повідомлення працівника про наявність роботи, спосіб та строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи, інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).
  • Працівник, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, отримує зарплату за фактично відпрацьований час.
  • Працівник також зможе відмовитися від виконання роботи, якщо роботодавець вимагатиме виконання роботи поза межами базових днів та годин або якщо його буде повідомлено про роботу із порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором. 
  • Якщо працівник протягом календарного місяця виконуватиме роботу менше восьми годин, йому має бути виплачена зарплата не менше ніж за восьмигодинний робочий час.

Контекст

Наразі майже всі особи, чиї послуги потрібні нерегулярно, працюють неофіційно та без жодних соціально-трудових гарантій, передбачених законодавством про працю. 

Трудовий договір із нефіксованим робочим часом за юридичною природою є аналогом іноземного zero hours contract, який на сьогодні широко застосовується у Великій Британії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині й інших країнах. 

Використання такого трудового договору посилює мобільність працівника, дає більшу свободу вибору в реалізації права на працю, а також створює зручний законодавчий механізм легалізації праці фрілансерів, вважають автори ініціативи.

При цьому zero hours contract має своїх критиків. Вони стверджують, що працівники, на яких покладено zero hours contract, вразливі до експлуатації, оскільки їм може бути відмовлено в роботі в будь-який час з будь-якої причини, що, своєю чергою, може призвести до тривалого періоду фактичної відсутності роботи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні