Фото: Facebook Volodymyr Omelyan
Категорія
Новини
Дата

Верховний суд виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна у справі портових зборів

1 хв читання

Фото: Facebook Volodymyr Omelyan

Верховний суд залишив без змін виправдувальний вирок колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, про це він повідомив у соцмережах. Омелян зазначив, що повністю виправданий обома інстанціями ВАКС і Верховним судом, тож, рішення кінцеве і перегляду не підлягає.

Ключові факти

  • Омелян очікує, що це рішення суду започаткує «дуже важливу судову практику: за реформи судити не можна».
  • «Сподіваюся, в НАБУ вистачить мужності публічно вибачитися, а внутрішня перевірка і, незабаром, зовнішній незалежний аудит з’ясують, на виконання чиїх злочинних вказівок детектив займався фабрикацією справи проти мене, а співробітники пресслужби очорнювали моє ім’я», – написав він.
  • Також він наголосив, що результати таких перевірок мають будуть публічними.
  • «Сподіваюся, що спаму такого ґатунку у ВАКС зараз поменшає і судді матимуть можливість розглядати виключно справи про топкорупцію чиновників категорії А», – додав він.

Контекст

19 червня 2020 року детективи НАБУ повідомили Омеляну про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн. Дії екстоппосадовця було кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 КК України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

Слідчі заявляли, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. У бюро повідомляли, що у підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. 

Зрештою 18 жовтня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні