Фото: Facebook Volodymyr Omelyan
Категорія
Новини
Дата

Верховний суд виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна у справі портових зборів

Фото: Facebook Volodymyr Omelyan

Верховний суд залишив без змін виправдувальний вирок колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, про це він повідомив у соцмережах. Омелян зазначив, що повністю виправданий обома інстанціями ВАКС і Верховним судом, тож, рішення кінцеве і перегляду не підлягає.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Омелян очікує, що це рішення суду започаткує «дуже важливу судову практику: за реформи судити не можна».
  • «Сподіваюся, в НАБУ вистачить мужності публічно вибачитися, а внутрішня перевірка і, незабаром, зовнішній незалежний аудит з’ясують, на виконання чиїх злочинних вказівок детектив займався фабрикацією справи проти мене, а співробітники пресслужби очорнювали моє ім’я», – написав він.
  • Також він наголосив, що результати таких перевірок мають будуть публічними.
  • «Сподіваюся, що спаму такого ґатунку у ВАКС зараз поменшає і судді матимуть можливість розглядати виключно справи про топкорупцію чиновників категорії А», – додав він.

Контекст

19 червня 2020 року детективи НАБУ повідомили Омеляну про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн. Дії екстоппосадовця було кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 КК України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

Слідчі заявляли, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. У бюро повідомляли, що у підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. 

Зрештою 18 жовтня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні