Категорія
Новини
Дата

Викриття найбільшої підпільної криптоферми може бути помилкою. Компанія ММІ Engineering відкидає звинувачення СБУ у незаконному відборі електрики

IT-компанія ММІ Engineering заявила, що купувала електроенергію у «Вінницяобленерго» легально. Напередодні правоохоронці вилучили обладнання компанії через нібито викриття найбільшої підпільної криптоферми в Україні, пише AIN.UA.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Адвокат Juscutum Максим Бойко, який представляє компанію, зазначив, що правоохоронці надали неправдиву інформацію щодо незаконного відбору електроенергії. За його словами, у ММІ Engineering укладено договори з «Вінницяобленерго» та «Енер Вінниця» на поставку електроенергії, вона платить за показниками лічильників за комерційним тарифом. За даними AIN.UA, договори між такими сторонами дійсно існують.
  • ММІ Engineering на запит AIN.UA надали рахунки на оплату енергії на «Вінницяобленерго» та «Енер Вінниця» (одна компанія виступає як постачальник енергії, друга — як оператор системи розподілу). В червні 2021 року ММІ Engineering загалом сплатила 311 608 грн із ПДВ.
  • Також у компанії укладено договір на оренду приміщення по вул. Енергетична, 6А, в якому і проходив обшук. Це колишнє приміщення «Вінницяобленерго», яке належить нині компанії «Альфа Енерджі».
  • Наразі вилучення обладнання на близько 30 млн грн повністю паралізувало діяльність ММІ Engineering. Крім того, в компанії стверджують, що через обшук у неї виникли складності з іноземними інвесторами, які тепер сумніваються в подальших інвестиціях (власник ММІ Engineering – компанія «Зафар Технолоджи» з ОАЕ).
  • Юристи компанії звернулися зі скаргами на незаконні дії СБУ до Печерського районного суду Києва (за рішенням якого і проводився обшук), а також до Офісу генерального прокурора. При цьому ММІ Engineering у документах на обшук не згадується – його проводили щодо осіб компанії «Альфа Енерджі».
  • ММІ Engineering переконує, що займається розробкою софту, обслуговуванням мереж і тренуванням AI. Водночас компанія не прокоментувала запитання про те, яка конкретно діяльність велася в приміщенні, в якому відбувався обшук, і як використовувалося вилучене обладнання.

Контекст

9 липня Служба безпеки України (СБУ) заявила про викриття найбільшої підпільної криптоферми в одному із колишніх приміщень «Вінницяобленерго» і звинуватила організаторів у незаконному відборі електроенергії.

За попередніми висновками СБУ, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити 5–7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці. Утім, у «Вінницяобленерго» заявили, що не зафіксували крадіжок електроенергії, а приміщення компанії не використовуються для майнінгу криптовалют.

У ході обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів СБУ вилучила, зокрема, 3800 ігрових приставок; понад 500 відеокарт; 50 процесорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні