Категорія
Новини
Дата

«Він став в один ряд із Мугабе, Каддафі та Асадом». Австралія долучається до світових санкцій проти Путіна і його оточення

Австралія надасть Україні летальну зброю, медикаменти та фінансову допомогу

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про це йдеться у заяві премʼєр-міністра Австралії Скотта Моррісона, опублікованій 28 лютого на сайті австралійського уряду. 

Фінансові санкції та заборона на в’їзд в Австралію, крім Путіна, стосуються російських премʼєр-міністра Михайла Мішустіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова, міністра оборони Сергія Шойгу та міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева. 

Моррісон поклав пряму відповідальність за вторгнення Росії в Україну на Путіна, Лаврова і Шойгу. «Президент Путін приєднується до дуже невеликої групи, до якої входять Роберт Мугабе із Зімбабве, Муаммар Каддафі з Лівії та Башар Асад із Сирії», – сказав Моррісон.

Він додав, що Австралія надасть Україні летальну і нелетальну військову техніку, медикаменти та фінансову допомогу. Вже зараз Австралія внесе $3 млн до Цільового фонду НАТО, які підуть на закупівлю медикаментів.

Австралія долучається до союзників та країн-однодумців щодо запровадження подальших економічних санкцій проти Росії. Це стосується заборон на поїздки, заморожування активів, введених останніми днями проти найвпливовіших політичних та військових субʼєктів Росії.

«На даний момент Австралія санкціонувала понад 350 російських осіб, включно з корумпованими олігархами, депутатами та військовими командирами, які сприяють незаконним та насильницьким амбіціям Путіна. Крім того, ми санкціонували 13 білоруських фізичних та юридичних осіб, серед них міністр оборони Білорусі Віктор Хренін, який допомагав та підбурював до агресії Путіна, дозволивши Росії здійснювати атаки з Білорусі», – йдеться в заяві.

Уряд Австралії рішуче підтримує заяви Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Сполученого Королівства, Канади та Сполучених Штатів щодо подальших обмежувальних економічних заходів проти ключових російських банків, установ та приватних осіб.

Це стосується:

  • видалення окремих російських банків із глобальної платіжної системи обміну повідомленнями SWIFT;
  • запобігання використанню Центральним банком Росії своїх міжнародних резервів таким чином, щоб підірвати санкції;
  • обмеження так званих «золотих паспортів» для багатих росіян, повʼязаних із російським урядом;
  • виявлення та заморожування активів осіб та компаній, на які поширюються санкції.

«Хоча ми очікуємо, що оголошені заходи щодо SWIFT будуть реалізовані на глобальному рівні, ми зробимо додаткові кроки за необхідності. Уряд Австралії знову заявляє про нашу тверду підтримку народу України та її суверенітету і територіальної цілісності», – йдеться у повідомлені.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні