Категорія
Новини
Дата

Власник українського Sense Bank хоче продати акції європейському інвестору

Люксембурзький холдинг ABH Holdings – власник Sense Bank– вважає, що націоналізація фінустанови може створити правові ризики для майбутніх інвесторів, і наполягає на продажу акцій банку, йдеться в офіційній заяві. У холдингу стверджують, що кошти від продажу не потраплять до підсанкційних акціонерів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Запропонована процедура націоналізації АТ «Сенс Банк» є складною, а також створює правові ризики для майбутніх інвесторів. Ми вважаємо, що найкращим рішенням було б залишити банк у приватній власності, шляхом продажу акцій Sense Bank», – повідомили у холдингу.
  • Згідно із заявою, ABH Holdings досяг домовленості з міжнародним інвестором про продаж 75,6% акцій Sense Bank, і запропонована транзакція не передбачає надходження будь-яких коштів акціонерам, які знаходяться під санкціями.
  • «Дійсно, документи були подані компанією ABHH та інвестором до Національного банку України (НБУ), і додаткова інформація буде надана відповідно до законодавства України», – повідомила компанія.
  • В ABHH стверджують, що продаж «досвідченому та надійному європейському інвестору значно більше відповідав би інтересам України, особливо в банківському секторі».
  • Для продажу акцій ABHH хоче отримати рішення відповідних української органів влади, у тому числі рішення Ради національної безпеки і оборони та указ президента щодо внесення змін до відповідної санкції, рішення Антимонопольного комітету та Національного банку.

Контекст

28 лютого минулого року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У березні Forbes Ukraine писав, що корпорація одного з найбагатших бізнесменів Польщі Зигмунта Соложа Grupa Polsat Plus розглядає купівлю українського Sense Bank (колишній Альфа-Банк).

Раніше про предметні контакти з неназваним польським інвестором повідомила довірена особа російських акціонерів Sense Bank Сімеон Дянков. Сторони готують due diligence банку та планують можливу угоду через купівлю польською стороною часток Михайла Фрідмана та партнерів у материнській компанії «Сенсу» – люксембурзькій ABH Holdings.

Зигмунту Соложу, 66, належить 61% акцій Grupa Polsat Plus. У рейтингу найбагатших польського Forbes, що був опублікований наприкінці лютого, він посідав четверте місце зі статками $2,4 млрд. У рейтингу глобального Forbes Billionaires 2022 Солож був 1053-м з оцінкою капіталу у $2,9 млрд. Роком раніше у нього було місце у першій тисячі із $3,2 млрд.

У Польщі Солож також має міноритарну частку у місцевому Plus Bank.

Польський холдинг Polsat Plus Group заперечував інтерес до можливої купівлі українського Sense Bank. При цьому Polsat не відкидав, але й не підтверджував можливу зацікавленість у потенційній угоді свого основного власника – мільярдера Зигмунта Соложа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні