Категорія
Новини
Дата

Польська Polsat Plus Group прокоментувала можливий інтерес до Сенс Банку

Польский холдинг Polsat Plus Group заперечує інтерес до можливої купівлі українського Сенс Банку, про що Forbes повідомляв 24 березня. Про це йдеться у коментарі представника компанії. При цьому Polsat не відкидає, але й не підтверджує можливу зацікавленість в потенційній угоді свого основного власника мільярдера Зигмунта Соложа.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ані Polsat Plus Group, ані жодна з компаній групи не мають стосунку до питання щодо інвестицій у Sense Bank», — йдеться у коментарі, переданому Forbes директором з комунікацій Polsat Plus Group Томашем Матвієйчуком. Він не відповів на уточнююче питання, чи розглядала група таку можливість раніше.
  • Коментуючи можливий інтерес до купівлі банку збоку власника Polsat Plus Group Зигмунта Соложа, Матвієйчук зазначив, що «Пан Солож дає коментарі, коли має прокомунікувати щось важливе. У цьому конкретному випадку йому нічого сказати».

Контекст

Про інтерес корпорації одного з найбагатших бізнесменів Польщі Зигмунта Соложа Polsat Plus Group до українського Сенс Банку (колишній Альфа-Банк) Forbes повідомив з посиланням на двох незалежних один від одного співрозмовників, знайомих з обставинами перемовин, – на банківському ринку України та у міжнародній фінансовій компанії.

Напередодні про предметні контакти з неназваним польським інвестором повідомив довірена особа російських акціонерів Сенс Банку Сімеон Дянков. НБУ підтвердив, що отримав листа від зацікавленого інвестора щодо Сенс Банку, однак пакета документів стосовно придбання банку регулятор поки що не бачив.

Сторони готують due diligence банку та планують можливу угоду через купівлю польською стороною часток Михайла Фрідмана та партнерів у материнській компанії «Сенсу» – люксембурзькій ABH Holdings, уточнив у коментарі Forbes голова наглядової ради Сенс Банку Роман Шпек.

Він не став розкривати імʼя потенційного інвестора, однак уточнив, що це «польська компанія з активами у фінансовому секторі, телекомі та енергетиці». Цей опис відповідає бізнес-профілю Polsat Plus Group.

Зигмунту Соложу, 66, належить 61% акцій Grupa Polsat Plus. У рейтингу найбагатших польського Forbes, що був опублікований наприкінці лютого, він посідав четверте місце зі статками $2,4 млрд. У рейтингу глобального Forbes Billionaires 2022 Солож був 1053-м з оцінкою капіталу у $2,9 млрд. Роком раніше у нього було місце у першій тисячі та $3,2 млрд. У Польщі Солож також має міноритарну частку у місцевому Plus Bank.

28 березня стало відомо, що Національний банк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів Сенс Банку – ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited, які належать російським бізнесменам Андрію Косогову, Михайлу Фрідману та Петру Авену. Регулятор позбавив згаданих юросіб права голосу у банку.

28 лютого минулого року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків під час воєнного стану. Як писав Forbes, першим за цим законом може бути націоналізовано Альфа-Банк. Однак для цього поки немає підстав, оскільки націоналізації має передувати визнання банку неплатоспроможним. 

13 березня голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявив, що до Верховної Ради буде поданий законопроєкт про вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Законодавчі зміни дозволять націоналізувати Сенс Банк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні