Категорія
Новини
Дата

ВВП України у I кварталі зріс на 2,4%. Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося

ВВП України за підсумками першого кварталу впав на 10,5% у річному вимірі, до попереднього кварталу – виріс на 2,4%. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки з посиланням на дані Держстату.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дані по ВВП за перший квартал виявилися значно кращими, ніж попередні оцінки Мінекономіки – «мінус» 14,1%, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. «Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. І це підтверджується зростанням реального ВВП, сезонно скоригованого у І кварталі 2023 року порівняно з 4-м кварталом 2022-го на 2,4%», – заявила вона. 
  • Серед факторів, які підтримують зростання економіки, в Мінекономіки назвали стабілізацію ситуації в енергетиці та вирішення логістичних проблем, зокрема з доступом до окремих морських портів у рамках зернової угоди.
  • За словами Свириденко, сприяє покращенню ситуації реалізація програм відновлення та підтримки підприємств, грантових програм «єРобота», фінансування капітальних видатків на відновлення зруйнованої інфраструктури, житлових і соціальних об’єктів.

Контекст

МВФ прогнозує більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1–3%, йдеться в підсумках першого перегляду програми EFF для України.

Фонд очікує більше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни, йдеться у повідомленні. Однак, перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається винятково висока невизначеність, повʼязана з війною.

Наприкінці квітня НБУ поліпшив прогнози щодо зростання економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 

Світовий банк у червневому звіті очікує зростання ВВП України у 2023-му на рівні 2%, а не 3,3%, як прогнозувалось у січні цього року. Основна причина – економічні потрясіння через війну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні