Категорія
Новини
Дата

ВВП України у I кварталі зріс на 2,4%. Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося

1 хв читання

ВВП України за підсумками першого кварталу впав на 10,5% у річному вимірі, до попереднього кварталу – виріс на 2,4%. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки з посиланням на дані Держстату.

Ключові факти

  • Дані по ВВП за перший квартал виявилися значно кращими, ніж попередні оцінки Мінекономіки – «мінус» 14,1%, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. «Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. І це підтверджується зростанням реального ВВП, сезонно скоригованого у І кварталі 2023 року порівняно з 4-м кварталом 2022-го на 2,4%», – заявила вона. 
  • Серед факторів, які підтримують зростання економіки, в Мінекономіки назвали стабілізацію ситуації в енергетиці та вирішення логістичних проблем, зокрема з доступом до окремих морських портів у рамках зернової угоди.
  • За словами Свириденко, сприяє покращенню ситуації реалізація програм відновлення та підтримки підприємств, грантових програм «єРобота», фінансування капітальних видатків на відновлення зруйнованої інфраструктури, житлових і соціальних об’єктів.

Контекст

МВФ прогнозує більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1–3%, йдеться в підсумках першого перегляду програми EFF для України.

Фонд очікує більше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни, йдеться у повідомленні. Однак, перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається винятково висока невизначеність, повʼязана з війною.

Наприкінці квітня НБУ поліпшив прогнози щодо зростання економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 

Світовий банк у червневому звіті очікує зростання ВВП України у 2023-му на рівні 2%, а не 3,3%, як прогнозувалось у січні цього року. Основна причина – економічні потрясіння через війну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні