Категорія
Новини
Дата

З початку війни «Укрзалізниця» вчетверо збільшила перевезення зернових

Завдяки роботі зернового коридору «Укрзалізниця» у серпні перевезла 1,6 млн т зернових, у березні обсяг перевезеного становив лише 416 000 т. Про це у коментарі Forbes розповів заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • До війни «Укрзалізниця» перевозила до 4 млн т зернових на місяць. У березні через блокування морських портів перевезення зернових залізницею впали до 416 000 т, вже у липні зросли до 917 000 т.
  • У серпні завдяки відкриттю зернового коридору в портах перевезення зерна залізницею зросли до 1,6 млн т. «Якщо все буде добре із зерновим коридором, то за підсумком вересня ми зможемо перевезти близько 2 млн т зернових», – каже Ткачов.
  • Загальні обсяги вантажоперевезення УЗ на початку війни впали з більш як 26 млн т на місяць до 9 млн т. «За підсумками серпня ми наростили вантажоперевезення до 10,7 млн ​​т і прогнозуємо, що за результатами вересня вийдемо приблизно на 12 млн т», – пояснив Ткачов.
  • За його словами, найбільше зернових за вісім місяців 2022 року перевезли компанії «Кернел-Трейд» (1,4 млн т), «Промвагонтранс» (1,1 млн т), «Грейнсвард» (905 105 т), «ТЕП Транско» (849 347 т), «Нібулон» (681 223 т).

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісяця експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Згодом Ердоган запропонував відновити постачання зерна з Росії і погодився з тезою Путіна про українське зерно для «заможних країн».

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити. 

З травня до ЄС надійшло понад 10 млн т сільгосппродукції з України, майже половина з яких відправилась до інших країн. Обсяги зернових, які надходять до ЄС з України, приводять до збільшення пропозиції для третіх країн, заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано у відповіді на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні