Категорія
Новини
Дата

З Полтавського ГЗК намагаються через суд стягнути «неіснуючий борг» у 4,7 млрд грн – заява компанії

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ПГЗК) заявляє про намагання через суд незаконно стягнути з нього 4,7 млрд грн. Справа стосується боргу, який виник понад 15 років тому і був сплачений у 2015-му, йдеться у зверненні ПГЗК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З Полтавського ГЗК намагаються через суд стягнути борг, якого на цей момент не існує, йдеться у заяві підприємства. 
  • ПГЗК наголосив, що цей борг виник понад 15 років тому і був сплачений ще у 2015-му, коли ці кошти були списані з рахунків підприємства. Правомірність цього списання коштів у рахунок оплати боргів у червні 2022 року підтверджено рішенням Верховного Суду, йдеться у заяві.
  • Водночас Фонд гарантування вкладів продав вже погашене ПГЗК право вимоги до Полтавського ГЗК іншій компанії – ТОВ «Максі капітал груп».
  • «26 січня 2024 року, після низки махінацій з судовими системами автоматичного розподілу справ, Східним апеляційним господарським судом (м. Харків) ухвалено ганебне рішення про стягнення 4,7 млрд грн з Полтавського ГЗК», – йдеться у заяві.
  • При цьому, наголосив ПГЗК, так і не були спростовані докази ні про факт продажу неіснуючого боргу, ні про відсутність договорів, на основі яких цей борг начебто виник.
  • Підприємство вважає, що хід судового засідання свідчить про замовний характер винесеного рішення. Справу обсягом у 24 томи розглянули за одне засідання, яке тривало півтори години, а обговорення справи суддями в нарадчій кімнаті тривало менше п’яти хвилин. 
  • Адвокати ПГЗК подали касаційну скаргу на рішення Східного апеляційного господарського суду.
  • «Ми переконані, що цю аферу мають розслідувати правоохоронні та антикорупційні органи, оскільки в ній очевидні ознаки економічного злочину з боку посадовців ФГВФО і суддів», – йдеться у заяві ПГЗК. 

Контекст

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Тому ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo – Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ

Також кілька кримінальних справ порушено проти голови правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса.

Раніше Жеваго відстояв у Верховному Суді Полтавський ГЗК. 19 квітня 2023-го Велика палата Верховного Суду України частково задовольнила касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG щодо рішення суду попередньої інстанції. У вересні 2022-го Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю у 2002-му гірничорудною компанією Ferrexpo 40,19% акцій Полтавського ГЗК і передав їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні