Категорія
Новини
Дата

З порту Південний вийшов найбільший балкер з початку «зернової угоди». На борту кейпсайза 115 000 т зернових

З портів Великої Одеси у вівторок, 27 вересня, вийшли дев'ять балкерів із 345 000 т агропродукції для країн Африки, Азії та Європи. Серед них найбільший кейпсайз Maran Exellence, повідомляє Мінінфраструктури.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На найбільшому балкері категорії «кейпсайз» – 115 000 т українських зернових, а на судні Nord Wind 27 300 т української пшениці для Тунісу.
  • З 1 серпня з українських портів вийшло 231 судно з 5,29 млн т агропродукції для країн Азії, Європи та Африки.
  • Кейпсайз – це категорія балкерів із вантажопідйомністю понад 150 000 т.

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову» угоду в листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні