Категорія
Новини
Дата

Збанкрутіла FTX повернула $400 млн від офшору

Збанкрутіла криптобіржа FTX домовиася про стягнення понад $400 млн готівкою від головного фонду Modulo Capital. Таким чином біржа повертає 97% коштів, які вона переказала у хедж-фонд у 2022 році, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія Bahamas Modulo виплатить $404 млн готівкою та відмовиться вимагати $56 млн у вигляді активів, що зберігаються на FTX, згідно з заявою, поданою до суду США для справ про банкрутство.
  • Дочірній хедж-фонд FTX Alameda Research перерахував Modulo $475 млн, починаючи з травня 2022 року, коли FTX втрачала гроші і була близька до банкрутства.
  • Хедж-фонд заплатив $25 млн за придбання частки Modulo і вніс $450 млн в інвестиційний фонд, яким управляє Modulo. 
  • Згідно з документами, врегулювання відшкодовує більшу частину цих платежів і забирає 99% активів Modulo, що залишилися.
  • FTX та Alameda відмовляться від права власності на Modulo у рамках мирової угоди. При цьому FTX також не робитиме подальших дій проти Modulo або її керівників у звʼязку з платежами у 2022 році.
  • Криптобіржа вже повернула понад $5 млрд коштів клієнтам і заявила, що розслідує справи про повернення понад $3,2 млрд, які були переведені у вигляді платежів та позик засновникам компанії та її ключовим співробітникам.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США, де він постане перед судом. 

Технічний директор FTX Гері Ван та голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за вісьмома пунктами звинувачення. Він звільнений під заставу $250 млн. Процес у справі Бенкмана-Фріда розпочнеться у жовтні 2023 року.

У січні юристи з питань банкрутства заявили, що повернули ліквідні активи на суму $5,5 млрд від FTX.

Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх вже 12.

Напочатку березня юристи FTX заявляли, що біржа відчуває величезний дефіцит криптовалюти та готівки для виплати клієнтам на суму $9,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні