Категорія
Новини
Дата

Заводам BMW и Volkswagen не вистачає українських деталей. Підприємства простоюють

Заводи автовиробників BMW, Volkswagen зупинені через брак електричних кабелів, які вироблялися в Україні, пише Financial Times. Автовиробники вирішують труднощі з логістикою деталей та простоєм українських заводів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 40 українських заводів, які постачають деталі світовим автовиробникам, закрилися через війну Росії в Україні.
  • За словами CEO VW Герберта Діеса, компанія «максимально» намагається скористатися потужностями з виготовлення кабелів в Україні. Але вона шукає альтернативи Україні з початку війни.
  • VW розповіли FT, що девʼять із 11 заводів в Україні зараз працюють, хоч і на знижених обсягах.
  • Інша проблема автовиробників – брак водіїв вантажних машин, які перевозять готові деталі. Більшість із них чоловіки, яким заборонили полишати країну через мобілізацію. Деякі компанії звернулися до працівників у відставці, вік яких нижче мобілізаційного.
  • Але вантажні перевізники також бояться надсилати авто в Україну через страх, що вони не повернуться.
  • Для компаній є два альтернативні шляхи – передислокувати підприємство або відкрити нове з нуля. Передислокація складна через проблемні перетини кордонів, створення нового підприємства коштує дорого та займе багато часу.
  • На Україну припадає приблизно п’ята частина європейських поставок кабельних мереж. Вони також надходять з інших частин Східної Європи, а також Північної Африки. Кабельні мережі важко замінити, бо вони виготовляються індивідуально для кожної моделі автомобіля.

Ключова цитата

«Звичайно, у довгостроковій перспективі ми вивчимо, чи є сенс повертатися в Україну», – каже фінансовий директор Aptiv Джозеф Масаро.

Контекст

На всьому європейському континенті зупиняються заводи з виробництва автомобілів. Причина зупинки російських – санкції, європейських – припинення постачання автокомплектуючих з України. Forbes зʼясував, що загрожує індустрії та як довго триватиме криза.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні