Категорія
Новини
Дата

«Зернова угода» і посередництво в переговорах з Україною. Турецькі ЗМІ дізналися, про що Ердоган говоритиме з Путіним у Сочі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним планує запропонувати своє посередництво в переговорах з Україною, пише турецьке видання Milliyet. Це питання буде одним із чотирьох, які Ердоган хоче обговорити на зустрічі 4 вересня в Сочі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Крім свого посередництва в переговорах з Україною, Ердоган хоче говорити з Путіним про необхідність відновлення «зернової угоди».
  • Також турецький лідер збирається обговорювати поставки газу з РФ в Європу через Туреччину. (Після вибуху на газопроводах «Північний потік» у Балтійському морі цей шлях залишився одним із останніх маршрутів для експорту. Раніше Путін запропонував створити в Туреччині газовий хаб – електронний майданчик для торгівлі).
  • Ердоган планує обговорити й питання боротьби з тероризмом, зокрема в Сирії, де Туреччина проводила свої військові операції минулого року.

Контекст

22 липня минулого року в Стамбулі було укладено угоду під назвою «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН та Росії. 

Дію ініціативи продовжували у листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці.

17 липня цього року РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19 липня, після виходу РФ із «зернової угоди», президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС буде працювати над забезпеченням продовольчої безпеки «всіма наявними способами», такими як «коридори солідарності» на кордонах з Україною.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади.

Раніше Ердоган вже заявляв, що готовий стати посередником у переговорах Москви та Києва, зокрема одразу після початку вторгнення. Останні переговори між Україною і РФ у березні минулого року відбулися саме в Туреччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні